Vai Covid-19 pandēmija uz visiem laikiem izbeigs Spānijas vēršu cīņas? (12)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Mēnešiem ilgi Spānijas zemnieki gatavojās īpaši audzētu aptuveni pusstonu smagu vēršu cīņām paredzētu vēršu transportēšanai uz koridām un dažādiem festivāliem visā Spānijā, tomēr neilgi pirms tradicionālās vēršu cīņu sezonas sākuma Spāniju paralizēja Covid-19 epidēmija un tās apkarošanai noteiktie ierobežojumi. Tagad arvien ticamāka sāk izskatīties iespējamība, ka Covid-19 epidēmija varētu novest pie vēršu cīņu gala uz visiem laikiem, vēsta Lielbritānijas medijs “The Guardian”. 

“Tas ir briesmīgi. Koronavīruss parādījās sliktākajā iespējamajā brīdī,” norāda cīņas vēršu audzētājs Viktorino Martins. 

Covid-19 epidēmija, kas Spāniju ir skārusi īpaši smagi, un saistībā ar to noteiktie ierobežojumi negatīvi ietekmēja daudzas nozares, tajā  skaitā vēršu cīņas. Spānijā Covid-19 līdz šim ir prasījusi gandrīz 27 000 cilvēku dzīvības. 

Koronavīrusa dēļ Spānijā tika noteikti plaši ierobežojumi. Tagad ierobežojumi pakāpeniski tiek mazināti, un dažādu ekonomikas nozaru pārstāvji vēršas pie Spānijas valdības pēc palīdzības, cerot iespējami drīz atgriezties pie ierastās dzīves. 

Vēršu cīņu nozares lūgums pēc valdības atbalsta ir raisījis pretrunīgu reakciju sabiedrībā. Dzīvnieku tiesību aktīvisti vēršu cīņas jau sen dēvē par novecojušu izklaidi, uzsverot, ka tā ir cietsirdība pret dzīvniekiem. Vēršu cīņu nozares cīņa par izdzīvošanu Spānijā ir kārtējo reizi radījusi asas diskusijas par šīs nodarbes vietu Spānijas nākotnes sabiedrībā. 

“Vēršu cīņas ir viena no nozarēm, ko pašreizējā situācija ir skārusi vissmagāk,” nesen sociālajos tīklos pavēstīja toreadors Kajetano Rivjera. Šādu viedokli viņš pauda pēc tam, kad tika paziņots par masveidīgu vēršu cīņu atcelšanu. Starp atceltajiem pasākumiem ir arī ikgadējais Pamplonas vēršu skrējiens. 

Foto: AFP/SCANPIX

Nozares pārstāvji arī sākuši diskusijas ar Spānijas televīzijas kompānijām par iespējām translēt vēršu cīņas, kas klātienē notiktu bez skatītājiem. Martins pauž viedokli, ka tas varētu palīdzēt grūtībās nonākušajai nozarei. 

“Kura nozare var izdzīvot pusotru gadu bez jebkādiem ienākumiem, tajā pašā laikā turpinot segt izmaksas?” jautā Martins.  

Viņš norāda, ka daļa vēršu audzētāju jau esot padevušies un izkāvuši savus vēršu cīņām un festivāliem domātos lopus. Viena šāda vērša izaudzēšana var izmaksāt līdz pat 5000 eiro, savukārt kautuves par vienu dzīvnieku maksā 500 eiro. 

Cīņām paredzēto vēršu audzētāju asociācija “Unión de Criadores de Toros”, kas pārstāv 345 audzētāju intereses, lēš, ka šai sezonai kopumā tikuši audzēti aptuveni 7000 vēršu. 

Asociācija vērsusies pēc palīdzības pie Spānijas valdības. “Mēs vēlamies, lai pret mums izturas kā pret jebkuru citu kultūras nozari,” norāda Martins. Viņš bilst, ka vēršu cīņu nozares aktivitātes rada ienākumus arī viesnīcām, restorāniem un bāriem. 

Foto: EPA/Scanpix

Vēršu audzētāju un vēršu cīņu rīkotāju līgums pēc palīdzības ir raisījis plašus protestus Spānijas sabiedrībā. Vairāk nekā 100 000 cilvēku jau ir parakstījuši tiešsaistes petīciju, aicinot valdību nepiešķirt valsts naudu vēršu cīņu nozarei. 

“Tas ir kas nedzirdēts, it īpaši šajā laikā, kad daudzām ģimenēm trūkst ēdiena, bet slimnīcas saskaras ar finansējuma trūkumu. Valsts nauda nav jāizmanto, lai veicinātu un maksātu par izrādēm, kas balstītas uz cietsirdīgu izturēšanos pret dzīvniekiem,” norāda Spānijas dzīvnieku tiesību aktīvistu organizācijas “AnimaNaturalis” pārstāve Aīda Gaskona. 

Organizācija “AnimaNaturalis” ir viena no petīcijas autorēm. 

“Vēršu cīņas pārdzīvo vienu no kritiskākajiem brīžiem to vēsturē. Mums ir vienreizēja iespēja veidot pasauli bez vēršu cīņām,” teikts petīcijā. 

Vēršu cīņas un vēršu festivāli Spānijā pēdējo gadu laikā piedzīvo pakāpenisku norietu, tas lielā mērā skaidrojams ar to, ka Spānijas pašvaldības samazina finansējumu šādiem pasākumiem. 2007.gadā - vienu gadu pirms globālās finanšu krīzes, kas smagi skāra ari Spāniju, - valstī notika 3651 pasākums ar vēršu piedalīšanos. Savukārt 2018.gadā šādu pasākumu skaits bija sarucis līdz 1521. 

Spānijas Ekonomikas ministrija prognozē, ka Spānijas ekonomika Covid-19 epidēmijas dēļ šogad varētu samazināties par 9,2%.  

Dzīvnieku tiesību aktīvisti cenšas panākt, lai vēršu cīņas tiktu izslēgtas no valsts atbalstāmo nozaru loka. 

“Mēs vēlamies panākt, lai šī dzīvnieku spīdzināšanas prakse izklaides nolūkā tiktu izbeigta pavisam. Viens veids, kā to izdarīt, ir subsīdiju atcelšana. Tas nozari neizskaudīs pilnībā, tomēr tā varētu sarukt līdz 5 vai 10% no pašreizējā apjoma,” uzsver Gaskona. 

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu