Orbāns izvairās debatēt ar ES par varas koncentrēšanu Ungārijā (1)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns nav atsaucies Eiropas Parlamenta (EP) spīkera uzaicinājumam piedalīties debatēs par ārkārtas pilnvarām un likuma varu Ungārijā, atteikumu skaidrojot ar lielo slodzi paša valstī, trešdien vēsta ziņu aģentūra MTI.

Dāvids Sasoli uzaicinājis Orbānu runāt ceturtdien debatēs Briselē, tomēr Ungārijas premjerministrs vēstulē norādījis, ka Ungāriju pārstāvēs tieslietu ministre Judīte Varga.

"Šobrīd cīņa pret epidēmiju paņem visu manu enerģiju un spēkus," Orbāns skaidro Sasoli.

Debatēs, kas atbilstoši protokolam nevar notikt attālināti, var piedalīties tikai valstu un valdību vadītāji, ielūguma vēstulē otrdien norādījis EP spīkers.

Ungārijas parlaments 30.martā piešķīra Orbānam ārkārtas pilnvaras, kas viņam pārvaldi ļauj īstenot ar dekrētu palīdzību. Ārkārtas pilnvarām nav ierobežota termiņa, un tās tiks izbeigtas līdz ar valdības lēmumu, ka vīrusa krīze ir beigusies.

Orbāns uzstāj, ka pilnvaras ir nepieciešamas, lai apturētu pandēmiju.

Tomēr kritiķi, arī sabiedroto vidū Eiropas Tautas partijas grupā EP, pārmet, ka Orbāns centienos koncentrēt savās rokās varu ir aizgājis par tālu.

Orbāns arī skaidro, ka viņam "nav laika" Ungārijas likumdošanas kritikai.

Valdības pārstāvis sakariem ar presi Zoltāns Kovāčs ceturtdien gaidāmās debates nodēvēja par "raganu medībām un paraugprāvu".

"Kreisie un liberāļi spēlē politiku laikā, kad šis kontinents nonācis veselības un ekonomikas krīzes priekšā, kas ir viena no lielākajām šajā gadsimtā," tviterī norādījis Kovāčs.

EP 17.aprīlī pieņēma paziņojumu, norādot, ka Ungārijā īstenotie pasākumi "nav savienojami ar Eiropas vērtībām".

EP deputāti mudināja Eiropas Komisiju izvērtēt, vai Ungārija nav pārkāpusi Eiropas Savienības (ES) normas, kā arī aicināja panākt progresu attiecībā uz 7.paragrāfa procedūru, kas pret Ungāriju tika uzsākta 2018.gadā.

Sankciju ietvaros atbilstoši ES līguma 7.paragrāfam Ungārija var zaudēt balsstiesības.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu