Nepiekrīt aizliegt tiesu izpildītājiem šogad vērst parādu piedziņu uz jebkāda veida pabalstiem (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Maks ar monētām.
Maks ar monētām. Foto: Edijs Pālens/LETA

 Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas deputātu vairākums nepiekrita opozīcijas rosinātajam likuma grozījumam, kas paredzētu šogad tiesu izpildītājiem parādu piedziņu vērst uz jebkāda veida pabalstiem.

Opozīcijas deputāti bija iesnieguši priekšlikumu grozījumiem likumā "Par valsts apdraudējuma un tā seku novēršanas un pārvarēšanas pasākumiem sakarā ar Covid-19 izplatību".

Deputāti piedāvāja minētajā likumā ietvert normu, kas paredzētu liegumu tiesu izpildītājiem 2020.gadā vērst piedziņu uz jebkāda veida pabalstiem.

Parlamentārietis Vjačeslavs Dombrovskis (S) sacīja, ka šim jautājumam savlaicīgi nav tikusi pievērsta uzmanība, tomēr valstī ir ap 5000 cilvēku, kas krīzes laikā saskaņas ar šādu problēmu.

"Protams, ka normālajā laikā skaidrs, ka parādi jāatdod Bet šajos laikos, manuprāt, tas būtu stipri nevietā, lai valsts izmaksātu cilvēkiem pabalstus, ko vēlāk tiesu izpildītāji paņemtu. Vajadzētu ieviest moratoriju vismaz līdz šī gada beigām," teica politiķis.

Viņš arī sacīja, ka priekšlikumi netiek izdomāti no galvas. "Atšķirībā no jums, ierēdņi, vēlētāji ar savu sāpi vēršas pie politiķiem, saviem pārstāvjiem Saeimā. Viss tas, ko jūs sakāt, ka patiesībā nav problēmu, acīmredzot tā nav. Šādu gadījumu nav maz. Te mēs nerunājam par tiem, kuri nemaksā uzturlīdzekļus. Runājam par tiem, kuri šajā situācijā ir spiesti paļauties tikai uz dīkstāves pabalstiem, kuru apjoma pēc piedziņas nepietiek," teica politiķis.

Tieslietu ministrijas (TM) pārstāve Inita Ilgaža pauda, ka jau tagad ir virkne pabalstu, pret kuriem nevar tikt vērsta piedziņa. Viņa akcentēja, ka šis priekšlikums ne tikai skars kreditora tiesības, bet arī parādniekus, tā kā piedziņa varēs tikt veikta, izmantojot citus līdzekļus.

Deputāte Jūlija Stepaņenko aicināja aizdomāties par to, ka esošais regulējums bija normāli uztverams "miera laikos", taču Covd-19 krīzes laikā, kad daudziem cilvēkiem ir zaudēta iespēja saņemt iztiku, regulējums ir jāpārskata, tā kā parādi rodas arī tagad.

Zvērināto tiesas izpildītāju pārstāve Iveta Kruka gan uzsvēra, ka praksē visi individuālie gadījumi tiek izvērtēti un piedziņa netiek vērsta pret aptuveni 80% pabalstu. Viņa arī akcentēja, ka tiesu izpildītāji pašlaik nestrādā ar lietām, kas radušās Covid-19 krīzes dēļ.

Parlamentārietis Aldis Gobzems nepiekrita TM pārstāves viedoklim par tiesību ierobežošanu, tā kā ārkārtējās situācijas dēļ cilvēkiem jau tā tiek ierobežotas Satversmē paredzētās pamattiesības, piemēram, strādāt.

Minēto priekšlikumu Saeimas komisijas deputātu vairākums neatbalstīja. Par likumprojektu kopumā vēl jānobalso Saeimai. Tas notiks vēl šovakar.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu