Kaķis - “klusais” koronavīrusa nēsātājs (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Guļošs kaķis
Guļošs kaķis Foto: TVNET

Zināms, ka ar jauno koronavīrusu inficēties var tīģeri, tomēr jaunā pētījumā zinātnieki centušies noskaidrot, kā vīruss var izplatīties tīģeru mazāko sugas brāļu kaķu vidū. 

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “New England Journal of Medicine”, kurā tika izmantoti seši kaķi, noskaidrots, ka vīrusu kaķi viens otram var nodot ļoti viegli, tomēr ir arī labās ziņas - neviens no pētījumā iesaistītajiem kaķiem neizrādīja nekādus slimības simptomus. 

Par spīti tam, zinātnieki joprojām uzskata, ka kaķi varētu būt “klusie” vīrusa “SARS-CoV-2” pārnēsātāji, jo tie var neizrādīt nekādas pazīmes, ka viņu organismā cirkulē vīruss. 

Tiesa, pagaidām nav pierādījumu, ka kaķi ar koronavīrusu varētu aplipināt cilvēku. Gluži otrādi - ir vairāki gadījumi, kad cilvēks ar vīrusu aplipinājis kaķi. 

Pētījumā tika izmantoti trīs ar jauno koronavīrusu apzināti inficēti mājas kaķi. Katram inficētajam kaķim tika piebiedrots viens neinficēts kaķis, lai varētu novērot, vai tas arī inficēsies ar vīrusu. Piecu dienu laikā vīruss tika identificēts visos trīs kaķos, kas pirms piebiedrošanās inficētajiem kaķiem bija brīvi no vīrusa. Tomēr nevienam no sešiem kaķiem nebija slimības simptomu. 

Ko tas nozīmē cilvēkiem? Kamēr nav pierādījumu par to, ka inficēts kaķis nevar cilvēkam pielaist koronavīrusu, tāda iespēja netiek izslēgta, raksta pētnieki.  

Zinātnieki arī atgādina gadījumus 2016. gadā, kad kaķu patversmēs Ņujorkā izcēlās gripa “H7N2” un radīja bažas, ka no kaķiem inficējušies arī cilvēki. Toreiz tika konstatēts, ka vīruss kaķos ir ļoti līdzīgs vīrusam, kas tika identificēts patversmes strādnieku organismā. 

Zinātnieki saka, ka, pamatojoties uz viņu rīcībā esošajiem pierādījumiem, iespēja, ka dzīvnieki varētu cilvēku inficēt ar jauno koronavīrusu, ir maza, tomēr ne neiespējama.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu