Trapistu mūki Beļģijā atsāk brūvēt savu ekskluzīvo alu (13)

TVNET/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: KENZO TRIBOUILLARD/AFP

Svētā Siksta klostera trapistu mūki Beļģijā atsākuši brūvēt savu ekskluzīvo "Westvleteren" alu, kas lietpratēju aprindās tiek uzskatīts par vienu no labākajiem pasaulē.

Trapistu mūki dzīvo saskaņā ar Svētā Benedikta likumiem, kas nosaka, ka klostera brāļiem pašiem jārūpējas par savu iztiku. Sakarā ar koronavīrusa pandēmijas ierobežojumiem Beļģijā, mūkiem jau agrā pavasarī nācās pārtraukt savu rūpalu, jo alu nebija iespējams tirgot. Tagad, kad Beļģija pamazām atslābina drošības pasākumus, klientiem atkal ir iespēja ierasties klosterī, lai nopirktu šo ekskluzīvo brūvējumu.

14. maijā pirmajiem pircējiem, kuri jau pirms pāris nedēļām bija iestājušies virtuālajā rindā, bija iespējams personīgi ierasties klosterī, lai saņemtu jaunā brūvējuma alu. Tirdzniecība klosterī notiek, ievērojot stingrus drošības pasākumus - ārpusē uzstādīts sarkanās gaismas signāls, kas norāda, kad ieeja klostera veikalā ir liegta, skaidra nauda netiek pieņemta un visur iekārtotas organiskā stikla aizsargsienas.

Taču beļģu alus fani ir gatavi ievērot jebkādus ierobežojumus, lai tiktu pie sava iecienītā dzēriena - pieraksts internetā uz Westvleteren alu šobrīd jau notiek uz maija beigām. Turklāt alus netiek pārdots vairumā un komercorganizācijām.

Svētā Siksta klosteri 1831. gadā dibināja franču mūki, kuri ieradās Flandrijā, lai pievienotos mežā mītošajam svētajam vientuļniekam Žanbatistam Viktoram.

Mūki savām vajadzībām ražoja sieru un alu, līdz 1839. gadā Beļģijas karalis Leopolds izsniedza tiem alusdarītavas licenci, kas ļāva mūkiem uzsākt alus tirdzniecību.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu