Epilepsijas zāles liek sievietei aizvainot savu vīru un pieprasīt šķiršanos (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: Edijs Pālens/LETA

Ārsti brīdina, ka populārās zāles pret epilepsiju - perampanels dažiem pacientiem var izraisīt psihiskas blaknes. 

Pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Journal of Clinical Pharmacy and Therapeutics”, detalizēti aprakstīts kāds gadījums ar 70 gadu vecu sievieti Japānā, kura lietoja perampanelu. Tas ir pretkrampju līdzeklis un tiek lietots, lai mazinātu epilepsijas izraisītās konvulsijas. 

Sieviete pie ārsta vērsās pēc tam, kad bija piedzīvojusi ilgu krampju lēkmi, pēc kuras viņas labajā rokā bija palikušas pastāvīgas, bet nelielas konvulsijas. 

Lai risinātu problēmu, ārsti vienas viņas epilepsijas zāles aizstāja ar perampanelu, kas tika lietots ar ikdienas devu levetiracetāma. Sākumā viņai dienā bija jālieto 2 miligrami perampanēla, bet vēlāk 4 miligrami, līdz krampji apstājās. 

Tomēr dienu pēc tam, kad sievietes zāļu deva tika palielināta līdz 4 miligramiem, vīrs aizveda viņu atpakaļ uz slimnīcu, jo bija izmainījusies sievietes personība. 

“Viņa bija ārkārtīgi runīga, aizvainoja savu vīru un pieprasīja šķiršanos, sakot, ka izdarīs pašnāvību, ja vīrs nepiekritīs šķirties,” pētījumā raksta ārsti. 

Sieviete arī nespēja staigāt, jo kājās juta vājumu. Pēc sievietes smadzeņu izpētes tika palielināta levetiracetāma deva, tomēr psiholoģiskie simptomi nemazinājās. 

Neparasti ir tas, ka paciente apzinājās savu dīvaino stāvokli, bieži sakot: “Esmu kļuvusi par savādu personu, un mana domāšana ir dīvaina.” 

Ārsti lika sievietei pārtraukt lietot perampanelu. Rezultātā viņa saglabāja runīgumu, tomēr pārstāja aizvainot vīru. Pēc divām nedēļām viņas personība atkal kļuva normāla, tomēr labajā rokā atgriezās krampji. 

“Paciente pilnībā atkopās no psihiskās reakcijas. Ir zināms, ka pēc viena vai diviem  perampanela lietošanas mēnešiem var parādīties agresivitāte un neiecietība,” raksta pētījuma autori. 

Pētnieki saka, ka viņi izvēlējās dokumentēt šo gadījumu, lai brīdinātu citus ārstus par to, ka šis medikaments var likt pacientam uzvesties nenormāli. 

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu