Taivāna protestē pret neuzaicināšanu uz PVO sanāksmi (2)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Covid-19. Ilustratīvs attēls
Covid-19. Ilustratīvs attēls Foto: SEBASTIEN SALOM-GOMIS / AFP

Taivāna paudusi protestu pret tās neuzaicināšanu uz Pasaules Veselības organizācijas (PVO) ikgadējo divu dienu sanāksmi, kas sākas pirmdien.

Taivāna un vairākas tai draudzīgi noskaņotas valstis mudinājušas PVO uzaicināt to uz virtuālo sanāksmi, lai spriestu par Covid-19 uzliesmojuma ierobežošanu, kas Taivānai izdodas salīdzinoši veiksmīgi.

"Tas, ka ar Taivānas modeli nebūs iespējams dalīties šādā svarīgā sanāksmē, ir zaudējums PVO," preses konferencē Taibei sacīja Taivānas veselības un labklājības ministrs Čeņs Šidžuns.

Taivānas protesta vēstule tiks nekavējoties nosūtīta PVO, sacīja Čeņs.

Pakļaujoties Pekinas spiedienam, PVO Taivānu neatzīst.

Valstī ar 23,7 miljoniem iedzīvotāju apstiprināti 440 inficēšanās gadījumi ar koronavīrusu un septiņi ar Covid-19 saistīti nāves gadījumi.

Proporcionāli iedzīvotāju skaitam Taivāna apstiprināto inficēšanās gadījumu skaita ziņā 187 pasaules valstu vidū atrodas 156.vietā, sacīja Čeņs.

Atbalstu Taivānai pauduši vairāku pasaules valstu līderi, arī Japānas premjerministrs Sindzo Abe, Kanādas premjerministrs Džastins Trudo un ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo.

"PVO sekretariātam būtu uzmanīgi jāieklausās starptautiskās sabiedrības saprātīgajos aicinājumos," sacīja Taivānas ārlietu ministrs Džozefs Vu.

1949.gadā, kad Ķīnas Republikas valdība zaudēja komunistiem pilsoņkarā un aizbēga uz Taivānas salu, "de facto" radās divas ķīniešu valstis. 

Komunistiskā Ķīna nosauca sevi par Ķīnas Tautas Republiku, bet ķīniešu nacionālistu valdība Taivānā turpināja dēvēt sevi par Ķīnas Republiku. 

Ķīna joprojām uzskata Taivānu par savas teritorijas sastāvdaļu un pasludinājusi mērķi atgūt zaudēto salu.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu