“Tukšos” Nāves jūras tīstokļu fragmentos atrastas rakstu zīmes

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: The University of Manchester

Četros Nāves jūras tīstokļu fragmentos, kas iepriekš tika uzskatīti par tukšiem, atrastas rakstu zīmes, diega šuve, līnijas un pat saredzams vārds, rakstīts jaunā pētījumā. 

Šis atklājums nebūtu noticis, ja vien Londonas pētnieki nepaņemtu palielināmos stiklus un nepamanītu, ka uz viena no šiem fragmentiem manāms burts L senebreju valodā. 

Kā rakstīts izdevumā "Live Science", toreiz pētniece Džoanna Teilora esot domājusi, ka viņai rādās, tomēr viņa nolēma paskatīties, vai arī uz citiem fragmentiem nav kādi padzisuši burti. Pūliņi atmaksājās. Vienā no fragmentiem bija četras rindiņas teksta, kurā bija 15 līdz 16 pilnīgi vai daļēji saglabājušies burti. Skaidri bija izšķirams vārds “sabats” senebreju valodā. Šis un citi pavedieni liecina, ka šis fragments varētu būt daļa no Ecēhiēla grāmatas (46:1-3). 

Nāves jūras tīstokļi sastāv no vairāk nekā 900 manuskriptiem, kurus sarakstījusi antīka ebreju sekta. Kopš tīstokļu atklāšanas Kumrānas alās, Nāves jūras Rietumkrastā 1946. gadā zinātnieki ir centušies atšifrēt rokrakstus, kas sastāv no senebreju Bībeles fragmentiem, kalendāriem, astronomiskajiem novērojumiem un likumiem. 

Lai arī daži rokraksti izrādījušies viltoti, šajā pētījumā izanalizētie fragmenti ir pavisam īsti. Tie tika atrasti oficiālu izrakumu laikā Kumrānas alās un nekad nebija nonākuši senlietu tirgos. 

20. gadsimta 50. gados Jordānijas valdība dažus no fragmentiem uzdāvināja Līdsas Universitātes Londonā ādas un pergamentu ekspertam Ronaldam Rīdam, lai viņš varētu izpētīt fragmentu fizisko un ķīmisko sastāvu. Tajā laikā tika uzskatīts, ka šie fragmenti nav aprakstīti, tāpēc izmantojami zinātniskos testos. Pēc tam, kad zinātnieks savu darbu bija pabeidzis, fragmenti tika noglabāti drošībā. 

1997. gadā šī kolekcija tika ziedota Mančestras Universitātei, tomēr saņēma maz uzmanības, līdz tiem klāt netika Teilore. Lai noskaidrotu, vai arī uz citiem fragmentiem nav teksta, Teilore nofotografēja visus aptuveni 1 centimetru garos fragmentus (kopumā to bija 51). 

Teilore izmantoja īpašu fotografēšanas tehniku, kas ļāva fragmentos ieskatīties dziļāk. Rezultātā uz četriem fragmentiem tika atklāts teksts senebreju vai aramiešu valodā. 

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu