Tramps sola neslēgt valsti koronavīrusa otrā viļņa gadījumā (2)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

ASV prezidents Donalds Tramps ceturtdien sacīja, ka gadījumā, ja izraisīsies otrais koronavīrusa uzliesmojuma vilnis, viņš nemēģinās valsti slēgt atkal.

"Mēs apdzēsīsim uguni, mēs neslēgsim valsti, mēs apdzēsīsim uguni," sacīja Tramps, izsakoties par iespējamo otro uzliesmojuma vilni.

"Vai tie ir kvēlojoši pelni, vai tās ir liesmas - mēs tās apdzēsīsim," piebilda prezidents, apmeklējot auto ražošanas uzņēmumu Mičiganā.

ASV štati atvieglojuši karantīnas režīma ierobežojumus, republikāņu pārvaldītajiem štatiem cenšoties ekonomiku atvērt ātrāk, bet demokrātu štatiem īstenojot piesardzīgāku pieeju.

Sabiedrības veselības jomas amatpersonas brīdinājušas - ja karantīnas ierobežojumi tiks atcelti pārāk agri, tas rudenī vai ziemā var novest pie vēl viena uzliesmojuma viļņa.

Jomas speciālistu vidū arī vairojas bažas, ka nebūs politiskās un sabiedrības gribas atkārtoti ieviest ierobežojumus, ja tādi būs nepieciešami.

Ceturtdien apmeklējot auto ražošanas rūpnīcu Mičiganā, Tramps atteicās apvilkt sejas masku, neraugoties uz pavalsts ģenerālprokurora aicinājumu masku apvilkt, šādi pakļaujoties rīkojumiem sabiedrības veselības jomā.

"Es negribēju sagādāt presei prieku, ka tā to redz," atbildot uz žurnālista jautājumu, kāpēc viņš nav apvilcis masku, sacīja Tramps.

Nāves gadījumu skaits pieaug par 1255

ASV pēdējās 24 stundās ar Covid-19 saistīto nāves gadījumu skaits ir pieaudzis par 1255, sasniedzot 94 661, liecina Džonsa Hopkinsa universitātes ceturtdienas vakarā apkopoti dati.

Jauno nāves gadījumu skaits pēdējās trīs dienas pēc kārtas ir bijis lielāks par tūkstoti, bet pirms tam divas dienas pēc kārtas bija zem tūkstoša.

Svētdien bija reģistrēti 820 jauni nāves gadījumi, pirmdien - 759, otrdien - 1536, bet trešdien - 1561. Pirmdien reģistrētais jauno nāves gadījumu skaits bija viens no mazākajiem pēdējo nedēļu laikā.

ASV apstiprināto Covid-19 infekcijas gadījumu skaits saskaņā ar Džonsa Hopkinsa universitātes datiem ir pieaudzis līdz 1 576 542.

Pasaules valstu vidū ASV ir vislielākais ar jauno koronavīrusu saistīto nāves gadījumu skaits, kā arī vislielākais apstiprināto inficēšanās gadījumu skaits. 

Tramps ceturtdien pavēlēja nolaist ASV karogus pusmastā uz trim dienām, pieminot amerikāņus, kas miruši no jaunā koronavīrusa.

Paziņojums par karogu nolaišanu izskanējis laikā, kad ar Covid-19 saistīto nāves gadījumu skaits ASV tuvojas 100 tūkstošiem, un ir sekojis demokrātu aicinājumiem nolaist karogus, kad būs sasniegts šis drūmais skaitlis. 

"Es nolaidīšu karogus pusmastā pie visām federālajām ēkām un nacionālajiem pieminekļiem uz nākamajām trim dienām, pieminot amerikāņus, kurus mēs esam zaudējuši koronavīrusa dēļ," tvītoja Tramps.

Prezidents piebilda, ka karogi paliks pusmastā arī uz Piemiņas dienu, kurā pirmdien tiks godināti tie, kas gājuši bojā, dienot ASV armijā.

Lai gan Covid-19 upuru skaita pieaugums ASV vairs nav stabili straujš, tas vēl turpinās un ir pārsniedzis 94,5 tūkstošus. ASV ir pirmajā vietā pasaulē gan pēc šo upuru skaita, gan pēc Covid-19 infekcijas gadījumu skaita. 

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu