Koka vai plastmasas - kādu kasti izvēlēties?

Kompostējam gudri
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Kompostēšanai ir neskaitāmas priekšrocības – šādā veidā ir iespējams dabai draudzīgā veidā transformēt organiskos atkritumus par augstvērtīgu augsni vai organisko mēslojumu. Pastāv vairākas metodes un paņēmieni, kā ierīkot savu komposta kasti un kā sākt kompostēšanu.

Kompostēšana ir samērā viegla nodarbe, kas neprasīs īpašas zināšanas vai prasmes. Atliek vien izbrīvēt vietu pagalmā, uz balkona, terases vai dārzā, novietot komposta kasti un sākt krāt organiskos atkritumus, proti, nezāles, dārzeņu un augļu mizas, ēdiena paliekas, zarus vai lapas. Pēcāk komposts var kalpot kā lieliska augsne, mēslojums vai mulča. Komposta kastes izvēle ir gaumes jautājums – pastāv dažādi kastu veidi un kompostēšanas tehnikas.

Slēgta plastmasas komposta kaste

Šāda kaste vai arī plastmasas muciņa būs ideāli piemērota maziem pilsētas pagalmiem, turklāt šādai kastei komplektā nāk vāks, kas neļaus kompostā iekļūt maziem dzīvniekiem, kukaiņiem vai liekam mitrumam. Plastmasas kastes saulē mēdz uzsilt ātrāk, kas nozīmē, ka siltums un kompostā esošais mitrums veicinās ātrāku sadalīšanos. Savukārt tumšais plastmasas materiāls aizturēs saules gaismu, tādēļ iekšpusē neaugs nezāles. Plastmasas kaste ar vāku būs piemērota pārtikas un citiem organiskajiem atkritumiem – šeit vari mest augļu, dārzeņu paliekas, arī papīra dvieļus, pusdienu pārpalikumus, olu čaumalas, kafijas vai tējas biezumus, putekļusūcēja saturu, mājdzīvnieku spalvas, matus, pelnus, arī atgriezumus no telpaugiem un citus produktus.

Tradicionālā koka kaste

Šo kasti izvēlas visbiežāk – to vari darināt paša rokām, pārveidojot koka paletes, liekot lietā vecus dēļus vai baļķus, un vēl izgatavot vāku. Tā kā šo kasti darina paši, ir iespējams brīvi izvēlēties kastes veidu, formu un izmēru, turklāt arī koka kaste var būt droša pret žurkām un negantiem putniem – atliek vien vāka un sienu iekšpusē iestrādāt smalku metāla sietu. Koka kastē komposts izžūs ātrāk nekā plastmasas kastē, turklāt tajā būs vairāk vietas tieši dārza atkritumiem – krūmu zariem, lapām, nopļautajai zālei, nezālēm, kā arī virtuves organiskajiem atkritumiem, vēsta portāls “Washington Post”. Ir ieteicams novietot divas komposta kastes blakus vienu otrai – vienā liek šā gada atkritumus, bet otrā ir pagājušā gada sadalījies komposts, kuru  jau var izmantot augsnes uzlabošanai.

Foto: Unsplash

Stiepļu žogs un agrotekstils

Ja pagalmā vietas ir maz, bet ir jāatrod vieta vecajām lapām un nopļautajai zālei, tad noderēs pavisam vienkārša, no stiepļu žoga izveidota cilindra formas tvertne, kuru var papildināt ar agrotekstilu, ieklājot to cilindra iekšpusē. Šāda komposta kaste būs ļoti ekonomiska un ātri pagatavojama.

Karstās kompostēšanas iekārta

Pavisam jauna pieeja ir karstā kompostēšana, kas ir piemērota tieši pārtikas produktu sadalīšanai. Kompostēšana notiek izolētā tvertnē, kas spēj labāk uzturēt siltumu un arī uzsilst krietni ātrāk nekā parastās plastmasas komposta kastes. Ņemot vērā kastē esošo siltumu, organisko atkritumu sadalīšanās notiek krietni ātrāk – no 30 līdz 90 dienām. Savukārt pats komposts ir vieglāks un irdenāks. Jāņem vērā, ka šādas iekārtas ir samērā dārgas, taču tās nebūs nepieciešams glabāt dārzā vai pagalmā – tā kā tvertne ir hermētiski noslēgta, to var novietot pat garāžā vai pagrabā.  

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu