Komisija piekrīt precizēt valdībai nosakāmā deleģējuma apmēru Covid-19 infekcijas draudu gadījumā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Saeimas deputāte Dana Reizniece-Ozola
Saeimas deputāte Dana Reizniece-Ozola Foto: Edijs Pālens/LETA

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas deputātu vairākums šovakar piekrita precizēt jaunajā Covid-19 likumā paredzēto normu par valdībai nosakāmā lēmumu pieņemšanas deleģējuma apmēru.

Komisija šodien izskata priekšlikumus jaunajam Covid-19 izplatības radītā valsts apdraudējuma un tā seku novēršanas un pārvarēšanas likumam.

Pirmajā lasījumā atbalstītā likumprojekta redakcija paredzēja noteikt, ka Covid-19 infekcijas izplatīšanās vai tās draudu gadījumā Ministru kabinets, lai nodrošinātu ekonomisko stabilitāti, nosaka pasākumus valsts tautsaimniecības atjaunošanai, veselības nozares stiprināšanai un sabiedrības ekonomiskās situācijas uzlabošanai.

Saeimas Juridiskais birojā akcentēja, ka deleģējums ir pārāk vispārīgi formulēts un būtu nepieciešams precizēt valdībai nosakāmā deleģējuma apmēru.

Arī deputāte Dana Reizniece-Ozola(ZZS) pauda, ka piedāvātā norma iekļauj pārāk subjektīvus kritērijus, jo, piemēram, cilvēkiem var būtiski atšķirties izpratne par to, kas ir draudi. Viņasprāt, ar šādu priekšlikumu valdība aizstātu Saeimu un pieņemtu visus lēmumus.

"Tas ir tāds Kārļa Ulmaņa pants," vērtēja deputāts Vjačeslavs Dombrovskis (S), uzsverot, ka nav saprotams nedz tas, ko nozīmē piedāvātajā pantā ietvertā "infekcijas izplatīšanās", nedz arī draudi. "Tas ir ļoti vispārīgs formulējums, kas dod neierobežotas tiesības Ministru kabinetam," uzskata politiķis.

Minētajam piekrita arī parlamentārietis Igors Pimenovs (S), kura ieskatā šāds regulējums liecina par to, ka "valdība vēlas sev nodrošināt superpilnvaras".

Opozīcijas politiķu viedoklim pievienojās arī deputāte Linda Ozola (JKP). Viņa kopā ar kolēģiem rosināja normu grozīt, paredzot, ka Covid-19 infekcijas izplatīšanās vai epidemioloģiskās drošības draudu saistībā ar Covid-19 infekcijas izplatību gadījumā Ministru kabinets, lai nodrošinātu ekonomisko stabilitāti, nosaka pasākumus valsts tautsaimniecības atjaunošanai, veselības nozares stiprināšanai un sabiedrības ekonomiskās situācijas uzlabošanai.

Līdzīgu priekšlikumu bija iesniedzis arī finanšu ministrs Jānis Reirs (JV), piedāvājot, ka Covid-19 infekcijas izplatīšanās vai tās draudu gadījumā Ministru kabinets, lai nodrošinātu ekonomisko stabilitāti, saskaņojot ar Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisiju, nosaka pasākumus valsts tautsaimniecības atjaunošanai, veselības nozares stiprināšanai un sabiedrības ekonomiskās situācijas uzlabošanai.

Pēc relatīvi garām debatēm deputāti vienojās, ka tiks veidots jauns komisijas priekšlikums, nedaudz papildinot Reira priekšlikumu, tādējādi nosakot, ka valdībai pasākumi būtu jāsaskaņo ne tikai ar Budžeta komisiju, bet arī attiecīgo Saeimas nozares komisiju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu