Vīrietis, kurš naktī uz svētdienu Igaunijā nošāva divus cilvēkus un ievainoja bērnus, jau iepriekš saukts pie kriminālatbildības (19)

TVNET/Postimees
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Kaspars Pokks/Postimees

Svētdien, 7. jūnijā, pulksten 00.40 Igaunijas policija aizturējusi kādu 32 gadus vecu vīrieti, kurš pirms pulksten 22:00 Pērnavas apriņķī, Lihulas pilsētā, sarīkoja apšaudi. Divi cilvēki gājuši bojā, vēl trīs ir ievainoti. Vīrieša sagūstīšanai policija rīkoja plaša mēroga operāciju, vēsta Igaunijas medijs "Postimees". 

Policija precizē cilvēku skaitu, kuri atradās automašīnā.

Zināms, ka 32 gadus vecais vīrietis, kura vārds ir Miks Tarraste, vadījis "Subaru" markas automašīnu un pie Lihulas degvielas uzpildes stacijas izraisījis ceļu satiksmes negadījumu. Vīrietis negadījuma vietu pametis un īsi pēc tam raidījis šāvienus pa kādu motociklistu, kurš bija redzējis avāriju un sekoja bēgošajam šoferim. Motociklists no gūtajām traumām miris. 

Vēlāk vīrietis šāva pa kādu automašīnu, kurā atradās vīrietis (58), sieviete (61) un trīs bērni, trīs, piecus un deviņus gadus veci. Visi pieci ir vienas ģimenes locekļi - vecvecāki un mazbērni. Sieviete gāja bojā, bet jaunākie bērni šobrīd atrodas mediķu uzraudzībā. Bērnu veselības stāvoklis tiek raksturots kā smags. Bojāgājusī ir vietējā aptiekāre. Zināms, ka vīrietis no slimnīcas izrakstīts, bet deviņus gadus vecajam bērnam mediķu palīdzība nebija vajadzīga.

Arī motociklists, kurš sācis pakaļdzīšanos un tika nošauts, bijis vietējais iedzīvotājs, ziņo ERR.

Pēc šaušanas vīrietis esot klaiņojis apkārt, taču tad nozudis mežā. Viņa notveršanai tika organizēta plaša mēroga operācija.

Automašīnas pie degvielas uzpildes stacijas.
Automašīnas pie degvielas uzpildes stacijas. Foto: Aculiecinieka foto

"Mēs norobežojām teritoriju un slēdzām ceļus. Vīrietis šāva arī uz policiju, taču īsi pirms pulksten vieniem naktī mēs viņu aizturējām netālu no degvielas uzpildes stacijas. Aizturēšanas laikā viņš nepretojās," pastāstīja Igaunijas policijas pārstāvis Kaido Kiplass.

Apšaudes iemesls šobrīd nav zināms.

"Viņa motīvi pagaidām nav skaidri, taču policija dara visu, lai noskaidrotu vairāk," viņš piebilda. Zināms, ka apšaudē bojāgājušie, motociklists un sieviete, aizturētajam vīrietim nav bijuši pazīstami.

Vadošā prokurore Kristīne Tamme sacīja, ka aizturētajam tiks izvirzītas apsūdzības par slepkavību. 

"Šis incidents ir šokējošs sabiedrībai. Mēs darām visu iespējamo, lai pēc iespējas ātrāk noskaidrotu notikušā apstākļus," viņa sacīja. Aizturētais ir saistīts ar Igaunijas Zemessardzi jeb brīvprātīgo Aizsardzības līgu “Kaitseliit", taču netiek precizēts, vai viņš tajā ir dienējis.

Kā vēsta laikraksts "Parnu Postimees", Tarraste, kurš pēc profesijas ir medbrālis, iepriekš saukts pie kriminālatbildības par šaušanu no nelegāla ieroča.

Par savu darbu medicīnas brāļa profesijā viņš runājis semināros un konferencēs, stāstījis par to medijiem.

Kā liecina uzņēmuma reģistra dati, viņš ir valdes loceklis uzņēmumā, kas ir saistīts ar medicīnas māsu darbu.

Līdz pagājušā gada aprīlim viņš strādājis par pasniedzēju Tallinas Veselības aizsardzības augstskolā māszinību katedrā.

Viņš arī strādājis par medicīnas brāli Tallinas Bērnu slimnīcā un Ziemeļigaunijas Reģionālajā slimnīcā, kā arī par medicīnas māsas palīgu Tallinas ātrajā palīdzībā.

Kā pastāstīja prokuratūras pārstāve Kristīne Tamma, aizdomās turamajam bijušas problēmas ar likumu, tomēr šobrīd attiecībā uz viņu nekādu spēkā esošo sodu nav.

Viņam bijusi ieroča glabāšanas atļauja, un pie viņa atrasti daudzi šaujamieroči.

"Atbilstoši provizoriskajai informācijai aizdomās turamais lietojis alkoholu, bet tas, vai viņš lietojis arī kaut ko citu, tiks noskaidrots izmeklēšanas gaitā," sacīja Tamma.

Aizdomās turamajam netālu no nozieguma vietas bijusi vasarnīca, bet viņš strādājis Tallinā, viņa piebilda.

Igaunijas iekšlietu ministrs Urmass Reinsalu uzskata, ka Tarrastem jāpiespriež maksimāli bargs sods.

"Šausmīgs noziegums. Izsaku līdzjūtību slepkavas nogalināto cilvēku tuviniekiem. Vēlu spēku ievainotajiem upuriem. Pateicos policistiem par ātru noziedznieka aizturēšanu," sociālajos tīklos norādīja ministrs. "Slepkavam bez kavēšanās jāstājas tiesas priekšā un jāsaņem maksimāli bargs sods."

"Par to, kāpēc cilvēkam, kam iepriekš atbilstoši policijas liecībām bijis konflikts ar likumu, bija ieroča glabāšanas atļauja, ir jāveic nopietna izmeklēšana," norādīja ministrs.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu