Stoltenbergs slavē ASV ieguldījumu Eiropas drošībā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zheng Huansong via www.imago-images.de/imago images/Xinhua

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs pirmdien atzinīgi izteicās par ASV ieguldījumu Eiropas drošībā, nostāju paužot pēc tam, kad medijos bija parādījušies apgalvojumi par ASV prezidenta Donalda Trampa plāniem samazināt ASV karavīru skaitu Vācijā.

Plāns par trešdaļu samazināt Vācijā dislocēto ASV karavīru skaitu, par ko ziņoja ASV mediji, izraisījis Berlīnes satraukumu.

Vaicāts par šiem plāniem, Stoltenbergs atteicās tiešā veidā komentēt "nopludinātu informāciju vai mediju pieņēmumus," tomēr norādīja, ka viņš "pastāvīgi konsultējas" ar Vašingtonu par tās militāro klātbūtni Eiropā.

Viņš arī aizstāvēja ASV ieguldījumu Eiropas drošībā.

"Pēdējo gadu laikā mēs patiesībā esam pieredzējuši, ka ASV militārā klātbūtne Eiropā atkal palielinās," viņš sacīja.

"Un runa nav tikai par Vāciju. Mēs esam pieredzējuši, ka jauna ASV brigāde tiek izvietota Eiropā, mēs esam pieredzējuši lielāku rotācijas spēku klātbūtni, mēs esam pieredzējuši, ka ASV uzņemas vadošo lomu NATO kaujas grupā Polijā."

Neraugoties uz politisko spriedzi transatlantiskajās attiecībās, Stoltenbergs uzstāja, ka NATO sabiedrotie "Eiropā kopā šobrīd dara vairāk, nekā mēs esam darījuši daudzus, daudzus gadus".

Vācijas valdības transatlantisko attiecību koordinators Pēters Beiers sestdien brīdināja, ka iespējamie plāni izvest no Vācijas lielu daļu no tur izvietotajiem ASV karavīriem, var ievērojami iedragāt Berlīnes un Vašingtonas attiecības.

"Šāds ASV prezidenta lēmums var smagi ietekmēt vācu-amerikāņu attiecības," norādījis Beiers.

Amerikāņu un vācu mediji, atsaucoties uz anonīmām amatpersonām, ziņoja, ka Tramps esot izlēmis izvest no Vācijas lielu daļu no tur dislocētajiem amerikāņu karavīriem.

Vācijā pašlaik izvietoti aptuveni 34 500 karavīri, un laikraksts "The Wall Street Journal" piektdien ziņoja, ka Tramps esot devis Pentagonam rīkojumu izvest 9500 karavīru.

Savukārt vācu ziņu žurnāls "Der Spiegel" vēsta, ka līdz rudenim paredzēts izvest piecus līdz 15 tūkstošus karavīru.

"Tas neattiecas tikai uz aptuveni 9500 karavīriem, bet arī uz viņu ģimenēm, uz aptuveni 20 000 amerikāņu," norādījis Beiers. "Tas sagraus transatlantiskos tiltus."

Tomēr ziņas par iespējamo ASV karavīru izvešanu pagaidām nav apstiprinājusi nedz Vašingtona, nedz Berlīne.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu