Brazīlijas tiesa neļauj valdībai slēpt Covid-19 statistiku

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Brazīlija - otrā Covid-19 vissmagāk skartā valsts pasaulē - sestdien pārtrauca publicēt statistikas datus par jaunā koronavīrusa izplatību. Tomēr Brazīlijas Augstākā tiesa otrdien lika to atsākt, vēsta raidorganizācija BBC.

Dažu stundu laikā pēc tiesas lēmuma Brazīlijas Veselības ministrija atjaunoja mājaslapu, kurā atspoguļoti dati par saslimstību un nāves gadījumiem.

Lēmums šos datus vairs nepubliskot izraisīja sašutumu un apsūdzības cenzūrā.

Brazīlijā līdz šim konstatēti gandrīz 740 000 inficēšanās gadījumu, kas ir otrais augstākais rādītājs pēc ASV. Tur apstiprināti 38 400 nāves gadījumi, un pašlaik Brazīlijā ir lielākais jauno nāves gadījumu skaits pasaulē.

Prezidents Žairs Bolsonaru sākotnēji sacīja, ka datus esot jāpārtrauc publiskot, lai uzlabotu to apkopošanas un atspoguļošanas metodes. Veselības ministrija paziņoja, ka publicēs datus tikai par pēdējām 24 stundām. 

Tikmēr Bolsonaru kritiķi apsūdzēja valdību mēģinājumos manipulēt ar informāciju. Brazīlijas veselības aprūpes sekretāru padome šo soli raksturoja kā "autoritāru, nejūtīgu, necilvēcīgu un neētisku".

Bolsonaru vairākkārt noraidījis koronavīrusa nopietnību un dēvējis to par "nelielu gripu". Viņš arī draudējis izstāties no Pasaules Veselības organizācijas (PVO).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu