Nepaej garām! "Latvijas Bērnu fonds" aicina atbalstīt vasaras nometnes

4.studija/LTV1/TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: publicitātes

Pēc trim mums visiem ļoti neierastiem pavasara mēnešiem ir pienākusi vasara, kad tāpat kā citus gadus ir atļauts rīkot bērnu vasaras nometnes. Arī Latvijas Bērnu fonds, kas nometnes organizē jau kopš 1992.gada, šogad tajās pulcēs dalībniekus no visas Latvijas. Nometņu vadītāji un audzinātāji strādā jau tagad, lai 10 dienas, kas pavadītas nometnē, bērniem būtu neaizmirstams piedzīvojums. Savukārt jūs aicinām sniegt atbalstu, jo Latvijas Bērnu fonda nometņu dalībniekiem tas šogad ir jo īpaši nepieciešamas.

Jau 28. gadu Latvijas Bērnu fonds rīko vasaras nometnes bērniem ar īpašām vajadzībām, vardarbībā cietušiem bērniem, bērniem no audžu ģimenēm un sociāli nelabvēlīgām ģimenēm. Liela daļa pasākumu varēja notikt, pateicoties tieši ziedotāju atbalstam. 

Ģimenes bērnus ar īpašām vajadzībām mūsu rīkotajām nometnēm jau šobrīd var pieteikt mūsu mājas lapā www.lbf.lv, aizpildot pieteikuma anketu sadaļā “Nometnes”.

Kopš 1992.gada Latvijas Bērnu fonds ir noorganizējis 525 nometnes, kurās ir piedalījušies 15 089 bērni. Nometņu kopējās izmaksas šo gadu laikā ir 3 000 000 eiro. Nometnes bijis iespējams noorganizēt, pateicoties gan ziedotāju, gan vietējo pašvaldību atbalstam. Kā arī - piesaistot dažādu fondu un projektu līdzekļus.

"No vienas puses domāju, ka liela sabiedrības daļas tagad var izjust to, kā ir būt ieslodzītam četrās sienās. Bieži vien tās nav tikai mājas sienas šīm ģimenēm, bet tā ir arī piektā – sabiedrības viedoklis. Stereotipi. Tas ir jautājums par šo bērnu iekļaušanos sabiedrībā. Bieži vien nevis bērni jāintegrē, bet jāstrādā ar sabiedrību, lai ir atvērtāki un pieņemošāki šādiem bērniem," uzsver Latvijas Bērnu fonda projektu vadītāja Veronika Butāne. 

Nereti par nometnēm valdot stereotips, ka tā bērniem ir tikai atpūta, taču šo nometņu dalībniekiem bieži tā ir pirmā pieredze ārpus mājām bez vecākiem. Ļoti daudzi bērni nometnēs apgūst iemaņas, kas citiem šķiet pavisam ikdienišķas.

"Viņš mācās socializēties, komunicēt. Izaugsme ir fantastiska! Piemērs – puisītis, kurš pirmo reizi piedalījās. Dauna sindroms. Viņš iemācījās pats nomazgāties – it kā sīkums, bet priekš tā bērna tas ir milzīgs solis," stāsta Veronika Butāne. 

Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikuma projektu vadītāja un vēstures un ģeogrāfijas skolotāja, kā arī Ēdoles pamatskolas skolotāja Gunita Meiere jau vienpadsmito gadu ir viena no Latvijas Bērnu fonda nometņu vadītājām. Gunitu satiekam Ēdolē, kur norisinājās viņas pirmā vadītā Bērnu fonda nometne.

"Pirmajā dienā pirmais uzdevums. Visi bērni rada kopā nometnes karogu un himnu. Nometnes sākumā karogs tiek uzvilkts. Beigās - nolaists. Un katru rītu diena sākas ar himnu un beidzas ar himnu. Bieži vien tai ir oriģinālvārdi, oriģināla mūzika," par nometnes sākumu stāsta viena no LBF nometņu vadītājām Gunita Meiere. 

Nometnei beidzoties, teju visi bērni grib nometnes karogu paņemt sev līdzi. Lai neviens nebūtu sarūgtināts, pēdējos gados Gunita apsola karogu glabāt pie sevis līdz nākamajai tikšanās reizei. Katru gadu nometnei ir sava tēma, kas tiek apspēlēta dažādās aktivitātēs.

"Leģenda, ka ir gājis bojā pirātu kuģis. Divi pirāti ir izdzīvojuši. Iemaldījušies mūsu nometnē. Grib tikt atpakaļ, maisās pa to jūras krastu, atstāj vēstules, pudeles. Meklējam. Tur sētā bija kuģis. Un katru dienu mēs to tēmu apspēlējām. Ceļojām ar pirātiem kopā pa kontinentiem," aizrautīgi stāsta Gunita.

No pieredzes Gunita zina, ka nometne nevar rasties ne pāris nedēļu, ne mēneša laikā. Šīs nometnes atšķiras ar to, ka dienas kārtībā nedrīkst būt brīži, kad nav ko darīt. Jo bērni ar īpašām vajadzībām nespēj paši aizpildīt savu brīvo laiku.

"Vispār mums tā filozofija ir tāda – brauc uz nometni. Neko neliks ar varu, nepiespiedīs. Bet ir jāpiedalās un jādara atbilstoši savām spēju robežām. Līmenim. Ja tu vari tik – dari tik daudz. Ja vari vairāk – dari vairāk kādu lietu. Ja patīk zīmēt – tad radi šajā jomā. Ja patīk sports – tiks dota iespēja vairāk sportot. Bet nevar būt tā, ka nedari neko," paskaidro nometnes vadītāja.

Gunita atzīst, ka jau 10 gadus nometnes pēdējā dienā ar saviem kolēģiem secina, ka spēki ir izsmelti un šī bijusi viņu pēdējā rīkotā nometne, taču paiet laiks un paliek tikai pozitīvās atmiņas.

"To saproti, kad atkal paskaties tās fotogrāfijas, bērnu smaidus, prieku, tos cilvēkus, kas bijuši iesaistīti. Tu saproti – nu jā, kādam tas darbs ir jādara. Tas ir mans pienesums. Tāda desmitā tiesa, tā es saku," tā Gunita.

Nometne vienmēr noslēdzas ar kopīgu priekšnesumu atbraukušajiem vecākiem un lielo nometnes kūku.

"Laternu laišana virs jūras, tā ļoti visiem paliek atmiņā. Emocionāli. Ķīniešu laternas palaižam, un viņi tos savus sapņus… sapņi viņiem ir. Raudāt gribas, asaras acīs ir..."

Jau šobrīd darbojas ziedojumu tālrunis – 90006484, uz kuru piezvanot, iespējams ziedot 1,42 EUR. Tāpat ziedot iespējams internetā, Latvijas Bērnu fonda mājaslapā – www.lbf.lv, atstājot anonīmu ziedojumu kādā no visā Latvijā izvietotajām ziedojumu kastītēm ar Latvijas Bērnu fonda logo vai veicot pārskaitījumu nodibinājumam “Latvijas Bērnu fonds” (reģ. nr. 40008018725, a/s “SEB BANKA”, konta nr. LV42UNLA0002000707402), kā maksājuma mērķi norādot “Vasaras nometnes”. Ziedot var arī izmantojot Mobilly aplikāciju. Vienas 10 dienas garas diennakts nometnes 25 bērniem ar īpašām vajadzībām vidējās izmaksas ir 10 000 EUR, savukārt, vienas 7 dienu garas diennakts nometnes 25 vardarbībā cietušajiem bērniem izmaksas ir apmēram 7 000 eiro. 

Nepaej garām
Nepaej garām Foto: publicitātes
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu