Tradicionālas mantu glabāšanas metodes, kas ir novecojušas pēc mūsdienu standartiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Mantu glabāšanas veidam ir nozīme – tas, kā izliekam savas relikvijas, mantotās grāmatas, telpaugus un pat gultasveļu, var telpu vai nu padarīt mājīgāku un plašāku, vai arī nekārtīgāku un vizuāli mazāku. Lūk, piecas tradicionālas mantu glabāšanas metodes, kuras ir vērts pamainīt.

Grāmatu glabāšana skapī

Atminēsimies vecās labās sekcijas, kurās aiz stikla durtiņām glabājās vesels lērums pavecāku grāmatu, sējumu un literatūras sēriju. Dažkārt sekcijas varēja pat imitēt miniatūru bibliotēku. Mūsdienās šāds grāmatu glabāšanas veids ir gaužām novecojis.

Lai arī cik sentimentāli var būt Raiņa vai Ojāra Vācieša kopotie raksti, vesela kolekcija romānu un padomju enciklopēdijas, tomēr tik liela grāmatu kolekcija rada vizuālu “troksni” un lieki aizņem telpu. Veic rūpīgu grāmatu auditu, atstājot īpašumā pašas noderīgākās, vērtīgākās un senākās grāmatas. Liekās grāmatas atdot bibliotēkām vai pārdod.

Foto: Unsplash

Izvēlies glabāt grāmatas plauktos, noderīgākās grāmatas, piemēram, recepšu un padomu grāmatas, enciklopēdijas un vārdnīcas glabā redzamās vietās – vajadzības gadījumā tās būs viegli atrast. Savukārt grāmatas ar estētiski pievilcīgākajiem vākiem izkārto uz kafijas galdiņa un ļaut tām pildīt arī dekoratīvu funkciju.  

Rūpīgi izkārtota gultasveļa skapī

Klasiskā metode izgludināt, salocīt un glīti sakārtot skapja plauktos krietni atvieglo veļas pārskatāmību – šādi ātri vien atradīsi vajadzīgo, tomēr metodes lielākais trūkums ir veļas izņemšana. Ja pēkšņi savajadzēsies kādu konkrētu palagu, kas ievietots kaudzes pašā apakšā, nāksies vien celt ārā visu salocīto veļas kaudzi vai nejauši izvilkt vēl trīs veļas gabalus.

Mājokļa kārtošanas guru un profesionālā organizatore Marija Kondo iesaka veļu glabāt vertikāli. Šī metode būs īpaši ērta tiem, kas glabā veļu kumodēs vai kastēs. Vienkārši sarullē segu pārvalkus un palagus nelielos ruļļos un glīti izkārto cieši citu citam blakus vertikāli. Kad vajadzēs konkrētu pārvalku, viegli varēsi izņemt nepieciešamo. Vēl gudra metode ir salocīt visu veļas komplektu, ievīstīt to attiecīgā komplekta spilvendrānā un novietot plauktā. Kad būs pienācis laiks mainīt pārvalkus, viss glabāsies vienuviet.

Puķupodi uz palodzes

Šis ir jautājums, kas ir izraisījis daudz diskusiju – vai drīkst visu palodzi aizkraut ar puķupodiem? Dizaineri atklāj, ka šī metode ir ārkārtīgi novecojusi, vēsta portāls “Novate.ru”. Saprotams, ka augiem ir nepieciešama saules gaisma, kas pieejama tieši uz palodzēm, taču bieži vien augus aizsedz aizkari un lielais puķu podu kvantums rada nekārtības sajūtu telpā.

Foto: Unsplash

Atstāj uz palodzes dažus augus, bet ēncietīgākus eksemplārus nebaidies izkārtot pamīšus pa visu telpu – noliec kādu telpaugu uz kafijas galdiņa, virtuves galda, plaukta, kumodes vai naktsskapīša.

Slota ar spaini istabas stūrī

Tīrīšanas līdzekļiem piemērotākā vieta vienmēr ir zem vannasistabas vai virtuves izlietnes, bet spainis un slota nereti rod vietu vannasistabas stūrī. Šāda glabāšanas metode sabojā interjeru un pārblīvē telpu.

Šaurās telpās lieti var noderēt šauri, vertikāli skapīši vannasistabās vai koridoru stūrī, kuros var sakarināt slotas, ielikt spaini, putekļsūcēju un putekļu slotiņu ar lāpstiņu.

Trauki aiz stikla durvīm

Padomju laikos teju katrā dzīvoklī bija sienas skapis ar stikla durvīm jeb sekcija. Parasti aiz tām izvēlējās glabāt grāmatas vai trauku komplektus.

Foto: Unsplash

Lai gan šāda glabāšanas metode ir saglabājusies līdz pat mūsdienām un daudzi piekopj vecās vērtības, dizaineri to atzīst par īstu skabargu acī.

Vecos trauku komplektus glabā kumodēs ar slēgtām durvīm vai īpašās sienu konsolēs, bet unikālus priekšmetus izliec atvērtajos plauktos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu