Protestējot pret cenzūru, atkāpušies Krievijas laikraksta "Vedomosti" galvenā redaktora vietnieki (6)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: AFP/SCANPIX

Krievijā pirmdien no amata atkāpušies visi laikraksta "Vedomosti" galvenā redaktora vietnieki, protestējot pret jaunās laikraksta vadības īstenoto cenzūru.

"Visi pieci galvenā redaktora vietnieki pamet laikrakstu, protestējot pret Andreja Šmarova iecelšanu galvenā redaktora amatā," paziņoja "Vedomosti", kas ir viens no nedaudzajiem neatkarīgajiem izdevumiem Krievijā.

"Vedomosti" 1999.gadā kopīgi izveidoja nīderlandiešu uzņēmēja Dereka Sauera kompānija "Independent Media" un mediji "Financial Times" un "The Wall Street Journal".

Gadu gaitā laikraksts vairākkārt mainījis īpašniekus, tostarp, lai ievērotu Krievijas likumu, kas ierobežo ārvalstnieku iespējas būt par Krievijas mediju īpašniekiem.

Martā laikraksta darbiniekus pārsteidza toreizējā īpašnieka Demjana Kudrjavceva paziņojums, ka laikrakstu plānots pārdot.

Tai pat mēnesī par laikraksta galvenā redaktora vietas izpildītāju tika iecelts Šmarovs.

Laikraksts galu galā tika pārdots mazpazīstamās reģionālās ziņu aģentūras "FederalPress" vadītājam Ivanam Jerjominam.

"Vedomosti" žurnālisti ir nosodījuši cenzūru, kas īstenota Šmarova vadībā, apgalvojot, ka viņa iecelšana šajā amatā bijis politisks solis.

Žurnālisti apgalvo, ka viņiem liegts atspoguļot negatīvus viedokļus par Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, un Šmarovs iejaucies rakstos par naftas rūpniecības uzņēmumu "Rosneft", ko vada Putina sabiedrotais Igors Sečins.

Atklātā vēstulē, kas publiskota neatkarīgajā tīmekļa vietnē "The Bell", visi pieci galvenā redaktora vietnieki, kas aizgājuši no darba, norādījuši, ka viņi šādu lēmumu pieņēmuši pirmdien pēc Šmarova apstiprināšanas "Vedomosti" galvenā redaktora amatā.

Žurnālisti norādījuši, ka Šmarovs, būdams laikraksta pagaidu redaktors trīs mēnešus, vairākkārt pārkāpis redakcijas normas un vadlīnijas, kas pieņemtas "Vedomosti".

"Mums nav citas izvēles, kā aiziet," paziņojuši galvenā redaktora vietnieki.

"Vedomosti" žurnālisti vairākkārt sūdzējās vadībai par Šmarovu un pat izvirzīja alternatīvu kandidātu galvenā redaktora amatam.

Vairāk nekā 70 "Vedomosti" darbinieki atbalstīja alternatīvo kandidātu, taču laikraksta īpašnieki neatteicās no Šmarova.

Galvenā redaktora vietnieki, kuri atkāpušies no amatiem, strādāja "Vedomosti" aptuveni 15 gadus vai ilgāk.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu