Lietuvā beigusies karantīna

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Lietuvā no šodienas atcelta pirms trim mēnešiem noteiktā karantīna, bet joprojām paliks spēkā februāra beigās izsludinātā ekstremālā situācija un darbosies noteikti ierobežojumi.

Tirdzniecības, pakalpojumu un izklaižu vietās nedz apmeklētājiem, nedz darbiniekiem sejas masku valkāšana vairs nebūs obligāta, tomēr ieteicama, bet joprojām būs jānodrošina dezinfekcijas līdzekļu pieejamība un vismaz metra atstatums starp cilvēkiem. Cilvēki ar simptomiem, kas varētu liecināt par inficēšanos ar jauno koronavīrusu, šādās vietās netiks ielaisti.

Paliks spēkā prasība vismaz reizi stundā vēdināt telpas un vismaz divreiz dienā dezinficēt virsmas.

No šodienas līdz 30.jūnijam brīvdabas pasākumos nedrīkstēs piedalīties vairāk par 700 skatītājiem, bet telpās - vairāk par 150 skatītājiem, savukārt no 1.jūlija brīvdabas pasākumus varēs vērot 1000 skatītāju, bet telpās - līdz 200. 

Sniedzot ambulatoros veselības aprūpes pakalpojumus, priekšroka būs jādod attālinātai saziņai, bet tiešs kontakts ar pacientu pieļaujams tikai tad, ja pakalpojumu attālināti sniegt nav iespējams pacienta veselības stāvokļa dēļ vai gadījumos, kad nepieciešama sīkāka izmeklēšana. 

No 17.jūnija līdz 16.jūlijam pirmsskolas izglītības un bērnu neformālās izglītības nodarbības varēs notikt klātienē, ja iespējams nodrošināt nepieciešamo higiēnas prasību izpildi un aizsarglīdzekļus, pretējā gadījumā nodarbībām būs jānotiek attālināti.

Vismaz līdz 16.jūlijam turpināsies Eiropas Savienības (ES) iekšējo robežu kontrole lidostās un Klaipēdas jūras ostā. Cilvēkiem, kuri Lietuvā iebrauc pa sauszemes ceļiem, pases netiks pārbaudītas.

Lietuvā tiks atļauts iebraukt Eiropas ekonomiskās telpas valstu, Šveices un Lielbritānijas pilsoņiem un šajās valstīs likumīgi dzīvojošajām personām, kuras arī ierodas no šīm valstīm, ja valstī, kurā viņi likumīgi dzīvo, pēdējo divu nedēļu laikā ar jauno koronavīrusu inficējušos cilvēku skaits nepārsniedz 25 uz 100 000 iedzīvotāju.

Iebraukšana no trešajām valstīm paredzēta tikai saskaņā ar attiecīgu starpvalstu vienošanos. Tāpat kā līdz šim, valstī tiks ielaisti Lietuvas pilsoņu tuvinieki, kā arī ārvalstnieki, kuriem ir Lietuvas vīza vai uzturēšanās atļauja un viņu tuvinieki.

Kā ziņots, Latvijas, Lietuvas un Igaunijas valstspiederīgie un personas ar uzturēšanās atļaujām jau kopš 15.maija var brīvi ceļot starp visām trim Baltijas valstīm.

Valsts līmeņa ekstremālā situācija Covid-19 ierobežošanai Lietuvā tika izsludināta 26.februārī, bet lēmums ieviest karantīnu pieņemts 16.martā, taču pēdējo nedēļu laikā ierobežojumi pakāpeniski tiek mīkstināti. 

Saskaņā ar Lietuvas Nacionālā sabiedrības veselības centra (NVSC) datiem līdz otrdienai valstī reģistrēti kopumā 1776 inficēšanās gadījumi ar jauno koronavīrusu, bet 1441 inficētajam jau apstiprināta atveseļošanās. Vīrusa izraisītā slimība Covid-19 Lietuvā prasījusi 76 cilvēku dzīvības.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu