Lietuvas Seims gatavojas pieņemt likumu pret smēķēšanu balkonos (1)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Smēķētājs uz balkona. Ilustratīvs foto
Smēķētājs uz balkona. Ilustratīvs foto Foto: Reuters/ScanPix

Lietuvas Seims gatavojas aizliegt smēķēt daudzdzīvokļu namu balkonos, ja pret to iebilst kaut viens mājas iedzīvotājs, bet arī gadījumā, ja kaimiņiem iebildumu nav, smēķētājam būs jānodrošina, lai dūmi neiekļūst citos dzīvokļos.

Šādus grozījumus Tabakas izstrādājumu kontroles likumā ceturtdien pirmajā lasījumā atbalstīja 74 Seima deputāti, pret balsoja viens, bet vēl desmit deputāti no balsošanas atturējās. Galīgais balsojums gaidāms vēl šomēnes.

Kā norādījis grozījumu projekta autors, valdošās Zemnieku un zaļo savienības deputāts Toms Tomiļins, balsojuma rezultāti atspēko nereti dzirdētos izteikumus, ka aizliegums smēķēt balkonos tiks uztverts kā cilvēktiesību pārkāpums.

"Ar cilvēktiesībām problēmu nav. (..) Cilvēkam ir tiesības dzīvot savās mājās un neciest no uzmācīgi smēķējošiem kaimiņiem," viņš piebildis.

Pēc Tomiļina teiktā, Lietuva iet citu ceļu nekā Latvija, kur šai ziņā pastāv vienkārši aizliegums un policija pirmajā reizē pārkāpēju brīdina, bet otrajā soda.

"Mēs vairāk orientējamies uz smēķētāju, lūdzot viņam tikai vienu lietu - vienoties ar kaimiņiem un netraucēt citiem izmantot savu īpašumu. Ja vienojas, aizlieguma nav," skaidrojis deputāts.

Viņš izteicis cerību, ka likumu izdosies ievērot bez policijas iejaukšanās, izņemot ārkārtējus gadījumus, kad smēķētājs ļaunprātīgi nerēķinās ar kaimiņiem.

Kā atzīmējis veselības ministrs Aurēlijs Verīga, pašlaik Lietuvā ir iespējams aizstāvēties pret trokšņojošiem kaimiņiem, bet pret smēķējošiem - nē.

Grozījumi arī paredz aizliegt smēķēšanu sabiedriskā transporta pieturvietās, bērnu rotaļlaukumos, āra ēdināšanas vietās, kā arī brīvdabas sporta sacīkšu un citu pasākumu laikā, izņemot īpaši smēķēšanai ierādītas vietas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu