IDB piecu gadu laikā rosinājis apsūdzēt 42 likumsargus par nesamērīgi pielietotu spēku (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Valsts policijas darbinieki. Ilustratīvs attēls.
Valsts policijas darbinieki. Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

Kopš darbības sākuma 2015.gada nogalē Iekšējās drošības birojs (IDB) rosinājis apsūdzēt 42 likumsargus par nesamērīgi pielietotu fizisku spēku.

Pārsvarā birojā reģistrētie noziedzīgie nodarījumi - dienesta pilnvaru pārsniegšana, kas saistīta ar vardarbības pielietošanu - saistīti ar nesamērīga fiziskā spēka pielietošanu, veicot kriminālprocesuālās darbības un administratīvo procesu.

Kopš savas darbības sākuma IDB izmeklējis 101 kriminālprocesu par iespējamu dienesta pilnvaru pārsniegšanu, kas saistīta ar vardarbību.

29 kriminālprocesos pieņemts lēmums par kriminālprocesa nosūtīšanu kriminālvajāšanas sākšanai pret 42 amatpersonām,

tai skaitā 36 Valsts policijas amatpersonām, četrām pašvaldības policijas amatpersonām un divām Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonām.

Birojā 2019.gadā saņemts 451 iesniegums par iespējamu dienesta pilnvaru pārsniegšanu, kas saistīta ar vardarbību, šogad - 92 iesniegumi. Lielākā daļa saņemto iesniegumu ir par Valsts policijas amatpersonu iespējamu dienesta pilnvaru, kas saistīta ar vardarbību, pārsniegšanu.

IDB ir konstatējis arī vairākus gadījumus, kad amatpersonas tiek apmelotas. Šādos gadījumos pret personām tiek sākts kriminālprocess par nepatiesu ziņu sniegšanu. 

Lai no šādām situācijām izvairītos, rekomendējama ir pie formastērpa piestiprināmo kameru izmantošana, kas ne tikai disciplinētu amatpersonu, bet arī strīdīgās situācijās aizsargātu, palīdzot noskaidrot patiesību.

"Ņemot vērā, ka noziedzīgi nodarījumi, kas saistīti ar vardarbību, IDB redzeslokā nonāk visbiežāk, birojs veic dažādus prevencijas pasākumus šī noziedzīgā nodarījuma mazināšanai. Jau vairākus gadus pēc kārtas tiek organizētas konferences, kurās tiek diskutēts par jautājumiem, kas skar šo noziedzīgu nodarījumu novēršanu, problemātiku pierādījumu iegūšanā, izmeklēšanas efektivitātes uzlabošanu un tamlīdzīgi," norādīja birojā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu