Tiešraides arhīvs: informē par konkurenci ierobežojošām prasībām CSDD iepirkumā (10)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: TVNET

Ceļu satiksmes drošības direkcijai (CSDD), lai uzlabotu konkurenci, iepirkumā par autotransporta numurzīmju izgatavošanu un piegādi uzvarētājam būtu jānodrošina telpu noma direkcijas ēkā Bauskas ielā 86, otrdien žurnālistiem sacīja Konkurences padomes (KP) priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Jānis Račko.

Viņš stāstīja, ka pirmo reizi šāds iepirkums tika īstenots 2016.gadā un tajā pieteicās viens uzņēmums - Vācijā reģistrētais "J.H.Tonnjes E.A.S.T. GmbH & Co" ("Tonnjes"), kas līguma izpildei piesaistīja trīs apakšuzņēmumus, tostarp uzņēmuma pārstāvi Latvijā SIA "Latsign".

Vienlaikus KP pārstāvis atzīmēja, ka minētais Vācijas uzņēmums un tā pārstāvis Latvijā izgatavo un CSDD piegādā autotransporta numurzīmes jau no 2002.gada, pamatojoties uz savstarpēji noslēgtu sadarbības līgumu.

KP konstatējusi vairākas konkurenci ierobežojošas prasības iepirkuma nolikumā, kuru dēļ citi pretendenti nepiesakās dalībai konkursā, tostarp iepirkuma konkursā viena no galvenajām prasībām ir numurzīmju izgatavošana 30 minūšu laikā.

Račko uzsvēra, ka šāda prasība, CSDD nepiedāvājot uzvarējušam uzņēmumam nomāt telpas CSDD ēkā, ir konkurenci ierobežojoša, jo pakalpojumu noteiktajā termiņā praktiski var nodrošināt tikai uzņēmums, kas darbojas CSDD ēkā Bauskas ielā 86. Iepirkuma uzvarētājs - "Tonnjes" un "Latsign" - nomā telpas CSDD ēkā kopš 1992.gada, un arī iepirkuma laikā tam bija spēkā esošs telpu nomas līgums.

KP ieskatā, gatavojot jauno iepirkuma nolikumu, CSDD jāparedz, ka konkursa uzvarētājs varēs izmantot pakalpojuma sniegšanai nepieciešamās telpas, tādējādi, piedāvājot visiem līdzvērtīgus telpu nomas nosacījumus, kas ļautu nodrošināt vienlīdzīgas konkurences iespējas.

Starp konkurenci ierobežojošiem nosacījumus Račko minēja arī prasību pirmo numurzīmi piegādāt 45 dienu laikā pēc līguma noslēgšanas, ko var izpildīt tikai uzņēmums, kas to ir darījis jau iepriekš, jo jaunam uzņēmumam šajā laikā periodā ir jāpaspēj iznomāt telpas un izvietot iekārtas.

Tāpat KP norādīja uz prasību informācijas tehnoloģiju (IT) sistēmas izveidē, kas jāveic 30 dienu laikā. KP ieskatā tas ir pārāk īss termiņš, kā arī CSDD būtu ieteicams izveidot sistēmu, kurai piešķir pieeju konkursa uzvarētājam.

KP Konkurences veicināšanas nodaļas vecākā eksperte Andra Strikmane skaidroja, ka CSDD iepirkuma izvērtēšana sākta pēc privātpersonas iesnieguma saņemšanas 2018.gadā. 

KP salīdzinājusi autotransporta reģistrācijas numurzīmju iepirkumu prasības Latvijā, Lietuvā un Igaunijā un secinājusi, ka tikai Latvijā konkursā pieteicās viens pretendents. Turklāt Igaunijā un Lietuvā līgums tiek slēgts uz trim gadiem, bet Latvijā uz pieciem.

Ņemot vērā, ka Latvijā iepirkumā tika noslēgts ekskluzīvs līgums ar vienu piegādātāju, KP ieskatā, ir būtiski, ka līguma termiņš ir samērīgs. Piemēram, līguma termiņš līdz trim gadiem ļautu noteikt objektīvāko cenu un veicinātu konkurenci iepirkumā.

Salīdzinot iepirkuma procedūras Baltijas valstīs, noslēgto līgumu summas un piegādājamo numurzīmju skaitu, secināts, ka Latvijā vienas numurzīmes izmaksas ir 7,06 eiro, savukārt Lietuvā tās ir 1,39 eiro, bet Igaunijā - 2,15 eiro.

Račko teica, ka KP iesaka CSDD jaunajā konkursā nākamajam periodam nodrošināt telpu nomu konkursa uzvarētājam, ilgāku termiņu pirmajai piegādei un nepārprotamas prasības IT sistēmai, kā arī samērīgu termiņu tās izstrādei.

"Savukārt Satiksmes ministrijai pēc jaunā iepirkuma būtu jāizvērtē vai nav pamats pārskatīt klientiem piemēroto maksu par numurzīmju izsniegšanu," teica Račko.

Transportlīdzekļu reģistrācija un numurzīmju izsniegšana autoīpašniekiem vai transportlīdzekļu turētājiem ir ekskluzīvi CSDD deleģēts uzdevums atbilstoši Ceļu satiksmes likumam un Ministru kabineta noteikumiem. Vienlaikus numurzīmju piegādi veic tirgus dalībnieki, kuri var konkurēt savstarpēji iepirkumos ar cenu un kvalitāti. 

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu