Tramps aizstāv aktiera Džona Veina vārdu lidostas nosaukumā (3)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Džona Veina statuja. Ilustratīvs attēls
Džona Veina statuja. Ilustratīvs attēls Foto: Jae C. Hong / AP

ASV prezidents Donalds Tramps pirmdien aizstāvēja Holivudas kinoleģendu Džonu Veinu pēc tam, kad Kalifornijas štata demokrāti aicināja svītrot aktiera vārdu no vietējās lidostas nosaukuma viņa 1971.gadā paustu "rasistisku" izteikumu dēļ.

Slavenajam vesternu aktierim Veinam ir bijuši "balto pārākuma, pret LGBT, un pret indiāņiem vērsti uzskati", pagājušonedēļ savā rezolūcijā pavēstīja Orindžas apgabala Demokrātu partija.

Organizācija norādīja uz Veina 1971.gadā sniegtu interviju žurnālam "Playboy" un nosodīja viņa izteikumus, kurus tā raksturoja kā "rasistiskus un fanātiskus".

"Mēs nevaram pēkšņi visi nokrist ceļos un visu nodot melno vadībai. Es ticu balto pārākumam, līdz melnie tiks izglītoti līdz atbildībai. Es neticu varas un vadības un spriešanas pozīciju nodošanai bezatbildīgiem cilvēkiem," Veins sacīja šajā intervijā. 

"Es nejūtos vainīgs par faktu, ka pirms piecām līdz 10 paaudzēm šie cilvēki bija vergi."

"Orindžas apgabala Demokrātu partija nosoda Džona Veina rasistiskos un fanātiskos paziņojumus un aicina aizvākt Džona Veina vārdu un attēlu no Orindžas apgabala lidostas," teikts piektdien pieņemtajā rezolūcijā.

"Tagad slaisti demokrāti grib atņemt Džona Veina vārdu lidostai," pirmdien tvītoja Tramps. "Neiedomājams stulbums!"

Tramps sevi ir nosaucis par Veina "ilggadīgu fanu". Savas prezidenta vēlēšanu kampaņas laikā 2016.gadā viņš apmeklēja Veina dzimšanas vietas memoriālu Aiovas štatā,  stāvot blakus Veina meitai Aisai.

"Būtu netaisnīgi spriest par kādu, balstoties uz interviju, kas tiek izmantota ārpus konteksta," pērn paziņoja Veina dēls Ītens. "Viņi mēģina noliegt to, kā viņš nodzīvoja savu mūžu."

Veins sešos gadu desmitos ir filmējies vairāk nekā 150 filmās. Viņš ir saņēmis "Oskaru" kā labākais aktieris galvenajā lomā par lomu 1969.gada filmā "True Grit" un bijis nominēts vēl diviem "Oskariem". 

Demokrāti savā rezolūcijā atzīmēja, ka kopš 1979.gada, kad Veins nomira un lidosta tika nosaukta viņa vārdā, Orindžas apgabala iedzīvotāju sastāvs ir kļuvis daudzveidīgāks. Viņi aicināja šo lidostu atkal nosaukt par "Orindžas apgabala lidostu".

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu