Ķīnā atrasts gripas vīruss ar "pandēmijas potenciālu" (6)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Cūka. Ilustratīvs attēls
Cūka. Ilustratīvs attēls Foto: pexels.com

Zinātnieki identificējuši jaunu gripas vīrusa paveidu, kam ir pandēmijas potenciāls, ziņo raidorganizācija BBC.

Nesen atklāto vīrusa paveidu pārnēsā cūkas, taču ar to var inficēties arī cilvēki, norāda zinātnieki. Viņi ir nobažījušies, ka mutāciju rezultātā vīruss varētu sākt izplatīties no cilvēka uz cilvēku, izplatoties visā pasaulē.

Lai arī pagaidām tā vēl nav steidzami risināma problēma, "visas pazīmes" liecina, ka vīruss varētu pielāgoties straujai izplatībai cilvēku vidū, tāpēc to nepieciešams rūpīgi novērot. Tā kā tas ir jauns gripas paveids, cilvēki varētu būt pret to uzņēmīgi.

Pētnieki analizēja vīrusus, kas atklāti cūkām laikā no 2011. līdz 2018.gadam.

"Patlaban mūsu uzmanība vērsta uz koronavīrusu, un tā tam arī būtu jābūt. Taču nedrīkstam aizmirst par citiem potenciāli bīstamiem jaunajiem vīrusiem," brīdina profesors Kinčovs Čans, kurš ar kolēģiem pēta vīrusu. Viņš strādā Notingemas Universitātē Lielbritānijā.

Zinātnieki akadēmiskajā žurnālā "Proceedings of the National Academy of Sciences" raksta, ka nekavējoties jāsāk kontrolēt vīrusa izplatību cūku vidū un uzraudzīt lopkopjus, kuri strādā tiešā saskarē ar cūkām.

Kamēr pasaule joprojām cīnās ar Covid-19 pandēmiju, eksperti brīdina, ka jauns gripas paveids ir starp aktuālākajiem draudiem sabiedrības veselībai. Pēdējā cūku gripas pandēmija plosījās 2009.gadā. Tā bija mazāk nāvējoša nekā sākotnēji domāts, jo daudziem gados veciem cilvēkiem bija izveidojusies daļēja imunitāte - domājams, tāpēc, ka tā līdzinājās iepriekšējiem vīrusiem. 

Jaunais Ķīnā atklātais gripas paveids G4 EA H1N1 ir līdzīgs 2009.gada cūku gripai, taču tam ir atšķirīgas nianses. Pagaidām vīruss nav radījis nopietnus draudus, taču zinātnieki iesaka ievērot piesardzību.

Zinātnieku atrastie pierādījumi liecina, ka ar vīrusu nesen inficējušies lopkautuvju darbinieki Ķīnā. 

Kembridžas Universitātes Veterinārās medicīnas fakultātes vadītājs Džeimss Vuds norāda, ka pētījums kalpo kā "atgādinājums", ka pandēmijas var aizsākties ne tikai ar savvaļas dzīvniekiem, bet arī ar mājlopiem, ar kuriem cilvēki ir biežākā saskarē.

Vašingtonas Universitātes biologs Karls Bergstroms aģentūrai "Reuters" sacīja, ka patlaban nepastāvot augsts jaunas pandēmijas risks. "Nav pierādījumu, ka G4 cirkulē cilvēku starpā, par spīti tam, ka cilvēki piecu gadu garumā bijuši ar to ciešā saskarē," Bergstroms komentēja pēc raksta publikācijas. "Tas ir konteksts, kas jāpatur prātā."

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu