Trampa portrets gaidāmajā viņa brāļameitas grāmatā: trīsgadnieks, kurš nekontrolē emocijas un apdraud pasauli (76)

Foto: EPA/Scanpix
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Savā grāmatā Donalda Trampa brāļameita Mērija Trampa pašreizējo ASV prezidentu raksturo kā narcisu,  salauztu cilvēku ar “letāliem” trūkumiem, kurš apdraud veselību, ekonomisko drošību un sociālo kārtību visā pasaulē. “Donalds šodien ir lielā mērā tāds pats, kāds viņš bija trīs gadu vecumā - nav spējīgs uz izaugsmi, attīstību un mācīšanos, neprot kontrolēt savas emocijas un nemāk uztvert un analizēt informāciju, un attiecīgi uz to reaģēt,” teikts Mērijas Trampas grāmatā. 

Mērijas Trampas grāmata “Too Much and Never Enough: How My Family Created the World's Most Dangerous Man” (“Pārāk daudz un nekad nav gana: kā mana ģimene radīja pasaulē bīstamāko cilvēku”) iznāks 14.jūlijā. 

Sākotnēji grāmatu bija paredzēts izdot 28.jūlijā, tomēr lielās intereses dēļ izdevniecība “Simon & Schuster” pieņēmusi lēmumu grāmatu izdot ātrāk. Reaģējot uz gaidāmo lasītāju interesi, izdevniecība jau ir nodrukājusi 75 000 grāmatas eksemplāru.

Baltais nams jau paspējis noraidīt lielu daļu vēl neiznākušajā grāmatā ietvertās informācijas kā nepatiesu. Savukārt Trampu ģimene ir mēģinājusi tiesas ceļā nepieļaut grāmatas nonākšanu pie lasītājiem.

Foto: AFP/SCANPIX

Ar grāmatu vēl pirms iznākšanas iepazinušies ASV raidorganizācijas CNN un Lielbritānijas raidsabiedrības BBC žurnālisti, kuri tagad sniedz nelielu ieskatu gaidāmajā grāmatā.

Grāmatas autore Mērija Trampa
Grāmatas autore Mērija Trampa Foto: AP/Scanpix

Kas ir Mērija Trampa?

Mērija Trampa, klīniskā psiholoģe, jau iepriekš nav vairījusies no Trampa atklātas kritizēšanas. Lēmumu rakstīt grāmatu par Trampu viņa skaidrojusi ar centieniem nepieļaut “Amerikas demokrātijas norietu”. Grāmatā Mērija atklāj viņai zināmus faktus par Trampa bērnību un jaunību, tādējādi plašāk iepazīstinot sabiedrību ar personu, kas kļuva par ASV prezidentu. 

Trampa uzvaru vēlēšanās 2016.gadā Mērija iepriekš nodēvējusi par sliktāko dienu viņas dzīvē.

55 gadus vecā Mērija ir meita Donalda Trampa vecākajam brālim Fredam Trampam jaunākajam. 

Freds Tramps 1981.gadā nomira, viņam tobrīd bija 42 gadi. Freds cieta no alkoholisma, un viņa nāvi izraisīja sirdslēkme, kas lielā mērā skaidrojama ar pārmērīgu alkohola lietošanu.

“Papildus pirmās personas liecībām, ko varu sniegt kā sava tēva meita un sava tēvoča brāļameita, man ir arī skolota klīniskā psihologa perspektīva. “Too Much and Never Enough” ir stāsts par redzamāko un ietekmīgāko ģimeni pasaulē. Es esmu vienīgā no Trampiem, kas ir gatava šo stāstu stāstīt,” norāda Mērija Trampa.

Vairāk nekā narcisms 

Kā savā grāmatā raksta Mērija, viņas tēvocim nekad nav gana un viņam piemīt visas narcisam raksturīgās iezīmes. 

“Tas ir kas vairāk nekā narcisms. Donalds nav vienkārši vājš - viņa ego ir trausls, un to nepieciešams spodrināt ikvienā brīdī, jo dziļi sirdī viņš apzinās, ka viņš nebūt nav tas, ko par sevi stāsta,” norāda Trampa brāļameita.

Mērija uzskata, ka Donaldu daudz ietekmējis tas, ka viņš pieredzējis, kā viņa tēvs Freds regulāri pazemo savu vecāko dēlu Fredu jaunāko. 

Tramps vecākais pret Fredu jaunāko izturējies ļoti skarbi, jo viņš vēlējies, lai vecākais dēls pārņem ģimenes nekustamā īpašuma biznesa vadīšanu. Tomēr, tā kā Mērijas tēvs biznesa lietas beigās pameta, tēvam nebija citas izvēles, kā vien uzticēt ģimenes biznesu savam otram vecākajam dēlam - Donaldam. 

“Mīkstums [Fredam vecākajam] bija nepieņemams. Freds vēlējās, lai viņa dēls būtu “slepkava”. Donaldam, kurš ir septiņus gadus jaunāks par savu brāli Fredu, bija pietiekami daudz iespēju redzēt, kā tēvs pazemo savu vecāko dēlu. Mācība, ko viņš no tā guva, bija tāda, ka ir nepareizi būt tādam kā Freds [jaunākais]. Freds nerespektēja savu vecāko dēlu, tāpēc to nedarīja arī Donalds,” teikts Mērijas grāmatā. 

Donalda un viņa tēva attiecības vienmēr bijušas sarežģītas - Freds seniors vienmēr bijis ar kontroli apsēsts patriarhs, savukārt Donalds tēva mūža nogalē viņam to regulāri pārmetis. 

Tēvs būtiski ierobežoja Donalda spējas attīstīt un pieredzēt plašu cilvēcisko emociju gammu. “Ierobežojot Donalda piekļuvi viņa paša jūtām, pasludinot daudzas no tām par nepieņemamām, Freds vecākais izkropļoja sava dēla pasaules uztveri un negatīvi ietekmēja viņa spēju pasaulē dzīvot,” raksta Mērija. 

Universitātes krāpnieks 

Mērija Trampa savā grāmatā apgalvo, ka Donalds krāpies ar iestājeksāmeniem universitātē - viņš samaksājis kādam savam draugam, kurš pārbaudījumus nokārtojis viņa vietā. 

Šādi Donalds rīkojies, bažīdamies, ka viņa sekmes nebūs pietiekamas, lai nodrošinātu iestāšanos augstskolā. 

Tramps apmeklēja Ņujorkas Fordhemas Universitāti, bet vēlāk pārgāja uz Pensilvānijas Universitātes Vartona biznesa skolu.

Melošana un krāpšanās ir viena no Donalda Trampa spilgtākajām rakstura īpašībām, uzskata Mērija. Tas viņam ļāvis izveidot tādu sevis tēlu, kas ir krietni vien varenāks nekā realitātē. 

“Donalds zināmā mērā vienmēr ir bijis pasargāts no viņa paša spēju robežām vai nepieciešamības gūt panākumus paša spēkiem. Godīgs darbs no viņa nekad nav ticis prasīts, un, lai arī cik lielas neveiksmes viņš piedzīvotu, viņš vienmēr tika par to atalgots,” raksta Mērija. 

Melošanu un krāpšanu Donalds turpināja izmantot arī pēc universitātes, gan savā uzņēmēja, gan arī politiskajā karjerā. 

Donalda motivācija melot galvenokārt ir tāda, ka tas palīdz pārliecināt citus, ka viņš ir labāks, nekā ir īstenībā. 

“Donalda prātā viņš visu ir sasniedzis paša spēkiem,” raksta viņa brāļameita. 

Komentāri (76)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu