Noraida Kristovska apelācijas sūdzību prasībā pret Lembergu (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere/LETA

Kurzemes apgabaltiesa ir noraidījusi Ventspils pilsētas domes deputāta Ģirta Valda Kristovska (JV) apelācijas sūdzību prasībā pret Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāju Aivaru Lembergu ("Latvijai un Ventspilij") par godu un cieņu aizskarošu ziņu atsaukšanu, informēja Kurzemes apgabaltiesas tiesneša palīdze Ilze Vasiļjeva.

Viņa norādīja, ka Ventspils pilsētas domes sēdē Lembergs bija izteicis Kristovskim adresētu frāzi: "Johaidī... ko Tu te muldi... atdod naudu kolhoziem... zvejnieku kolhoziem, ko Tu nozagi". Kristovskis 2019.gada 5.aprīlī cēla prasību tiesā pret Lembergu par nepatiesu ziņu atsaukšanu, kura aizskar viņa godu un cieņu, ar nepatiesu ziņu saprotot iepriekš minēto publiski izteikto frāzi. Kurzemes rajona tiesa prasību noraidīja. Apelācijas sūdzību par šo spriedumu iesniedza Kristovskis.

Kurzemes apgabaltiesa, ņemot vērā valstī izsludināto ārkārtējo situāciju saistībā ar Covid-19 izplatību, lietu izskatīja rakstveida procesā. Lieta tika izskatīta pēc būtības. Ar Kurzemes apgabaltiesas Civillietu tiesas kolēģijas šā gada 25.jūnija spriedumu prasība ir noraidīta, informēja Vasiļjeva.

Pēc Vasiļjevas teiktā, tiesa spriedumā atzina, ka atbildētāja izteiktā frāze nav ziņa, bet gan viedoklis, tāpēc tā nav pakļaujama patiesības pārbaudei.

Taču tiesa vērtēja arī to, vai atbildētāja publiski paustais viedoklis nav bijis neattaisnoti un klaji aizskarošs. Izskatot strīdu, tiesa konkrēto frāzi vērtēja nevis pēc teksta satura, bet gan kopsakarā ar izteikuma kopējo kontekstu un citiem kritērijiem, un secināja, ka frāze vērtējama kā asa politiskā retorika, piebilda tiesneša palīdze.

Kurzemes apgabaltiesas spriedums gan vēl nav stājies spēkā un ir pārsūdzams Augstākajā tiesā 30 dienu laikā, norādīja Vasiļjeva.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu