"Vajag daudz skābekļa, lai parunātu." Ko Džordža Floida pēdējās dzīves minūtēs runāja policisti (31)

TVNET/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānšāviņš no video

Džordžs Floids Mineapolisas policistam, kurš bija uzlicis ceļgalu uz viņa kakla, vairāk nekā 20 reizes teica, ka nevarot paelpot. Policists Dereks Čovins uz to atbildēja ar "vajag gan ļoti daudz skābekļa, lai parunātu", liecina trešdien publicētie materiāli, kas balstīti uz policistu drēbēm piestiprinātās kameras ierakstu.

Policistu Tomasa Leina un Dž.Kuenga kameru ierakstu atšifrējumi sniedz pilnīgāku priekšstatu par Floida arestu 25.maijā, kura rezultātā viņš tika nogalināts. Līdz  šim atklātībā bija nonākuši no attāluma uzņemti aculiecinieku video.

"Tu mani nogalināsi," sacīja Floids.

"Tad beidz runāt, beidz kliegt. Vajag gan ļoti daudz skābekļa, lai parunātu," viņam atbild Čovins, kurš gandrīz astoņas minūtes sēdēja ar ceļgalu uz Floida kakla. Viņš turpināja to darīt pat tad, kad Floids vairs nekustējās.

"Viņi mani nogalinās. Viņi mani nogalinās. Es nevaru paelpot," saka Floids.

Saistībā ar Floida nāvi apsūdzēti četri policisti, kuri bija klāt viņa aizturēšanas  brīdī. Čovins apsūdzēts otrās pakāpes slepkavībā, bet pārējie trīs - kā līdzdalībnieki otrās pakāpes slepkavībā. Viens no viņiem - Tomass Leins - mēģina panākt, lai lieta pret viņu tiek izbeigta. Pēc viņa prasības tika publiskoti kameras ierakstu atšifrējumi.

Leina advokāts Ērls Grejs apgalvo, ka neesot pamatota iemesla izvirzīt apsūdzību viņa klientam. Viņš Leinu attēlo kā jaunu un nepieredzējušu policistu, kurš esot uzticējies daudz pieredzējušākakajam Čovinam, kad Floids aresta laikā esot uzvedies satraukti, pretojies un darījis pats sev pāri. Kad Floids atradās uz zemes, Leins esot atkārtoti jautājis, vai policistiem nevajadzētu pārvelt Floidu uz sāniem, uz ko Čovins atbildēja noraidoši.

Kameru fiksēto sarunu transkripcijā lasāms, ka Floids brīžiem klausīja policistu norādījumiem, taču satraukti lūdzās nelikt viņam kāpt policijas automašīnā. Viņš vairākkārtīgi teica, ka ciešot no klaustrofobijas.

"Ak dievs, lūdzu, neatstāj mani šeit, lūdzu, lūdzu," saka Floids. "Es darīšu visu, ko tu teiksi... Es vienkārši esmu klaustrofobisks, tas arī viss."

Grejs norāda, ka Floids esot sācis šūpoties un "sisties ar seju pret stiklu [policijas mašīnā], līdz viņam no mutes sāka tecēt asinis". Policisti noguldīja Floidu zemē pie mašīnas. "Plāns bija viņu savaldīt, lai viņš nevarētu pakustēties un vēl vairāk sevi savainot," raksta policista Leina advokāts.

Ģenerālprokurora birojs aģentūrai AP norādīja, ka prokurori plānojot pieprasīt, lai Leina prasība izbeigt pret viņu ierosināto lietu tiktu atsaukta.

GALERIJA: Džordža Floida bēres Hjūrstonā

Leins vairākas reizes lika Floidam parādīt viņa rokas. Vēlāk Leins pratināšanās izmeklētājiem sacīja, ka sākumā esot izvilcis savu ieroci, bet, kad Floids parādīja tukšas rokas, to atkal esot ielicis makstī. Floids sākumā sacīja, ka pagātnē uz viņu ticis šauts, kā arī lūdza policistus nešaut uz viņu, atklāj transkripcijas.

Leina advokāts norāda, ka Floids esot uzvedies satraukti un viņam no mutes nākušas putas. Kad policisti Floidam jautāja, vai viņš kaut ko lietojis, Floids atbildēja, ka esot nobijies un ka pirms tam spēlējis basketbolu.

Kamēr policisti centās iedabūt Floidu policijas auto, viņš teica "es nevaru paelpot" un "es gribu nogulties uz zemes", atklāj kameras ierakstu atšifrējums.

Aculiecinieki vairākas reizes lūdza policistus pārbaudīt Floida pulsu. "Es tādu nejūtu," sacīja Kuengs.

"Hm?" novilka Čovins.

Džordža Floida nogalināšana izraisīja plašus protestus ASV.

GALERIJA: Grautiņi ASV

Komentāri (31)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu