Tehnisko apskati nevar iziet, jo skatu aizsedz gaisa aromatizētājs un telefona statīvs? (53)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no raidījuma "Bez tabu"

Autovadītāja neizpratnē par pieredzi Ceļu satiksmes drošības direkcijas (CSDD) tehniskajā stacijā Valmierā: tur automašīnas vējstiklam piestiprināts statīvs un spogulī iekārti gaisa aromatizētāji novērtēti kā būtiski trūkumi, tā šovakar vēstī TV3 raidījums "Bez Tabu". 

Šovasar Ieva viesojās dzīvesvietai tuvākajā CSDD tehniskās apskates stacijā, kur saņēmusi, viņasprāt, absurdu aizrādījumu. Kā būtisks trūkums novērtēts vējstiklam vidū piestiprināts telefona statīvs un atpakaļskata spogulī iekārti aromatizētāji. Šis komplekts novērtēts ar vērtējumu “2”, ar ko sekmīgi apskati nevar iziet. Ieva ir neizpratnē, jo, kā pati stāsta, ir apzinīga autovadītāja – braucot telefonu rokās netur, ierīci lieto navigācijas nolūkiem, ievietotu statīvā.

Ievu arī mulsina konstatētā trūkuma apraksts izsniegtajā tehniskās apskates dokumentā: “Redzamības traucēkļi vējstikla laukumā, ko var notīrīt stikla tīrītāji.”

“Bez Tabu” komanda ielūkojās automašīnu salonos spēkratiem pārbagātā stāvlaukumā pie lielveikala un konstatēja, ka daudzos spēkratos atpakaļskata spogulī iekārti aromatizētāji un/vai vējstiklam vidū piestiprināts telefona statīvs.

Uzrunātie autovadītāji, kuri nelieto šādas lietas, arī norādīja, ka tie traucē redzamībai, tomēr uzskata, ka vērtējums “2” par ko šādu ir pārlieku barga sankcija. Savukārt šoferi, kuri lieto visas šīs lietas tieši šādā novietojumā, stāstīja, ka nekad nav saņēmuši aizrādījumus par to tehniskās apskates stacijā.

Foto: Ekrānuzņēmums no raidījuma "Bez tabu"

CSDD: Tas ietekmē satiksmes drošību

Ieva Bērziņa, CSDD pārstāve - Ja redzamības zonā ir gan telefona turētājs, gan iespaidīga izmēra gaisa atsvaidzinātāji, tas ietekmē satiksmes drošību. Ar visu šo autovadītājs ceļu satiksmē nav uz 100 procentiem. Redzamībai traucē tas viss. [..] Ja autosalonā izvietotie redzamības traucēkļi būtu vienīgie trūkumi, visticamāk, apskates stacijas darbinieks būtu izteicis vien mutvārdu aizrādījumu.

Drošas braukšanas skolas (DBS) eksperts Jānis Vanks arī uzskata, kā šāda priekšmetu buķete tieši šādā novietojumā traucē redzamībai satiksmē.

Jānis Vanks, DBS eksperts - Automašīnas vadītājam no ceļa jāsaņem ļoti liels informācijas daudzums. Jebkas, kas traucē šīs informācijas ievākšanai, protams, rada bīstamību. Arī smaržeklīšus var iekārt citviet, piemēram, pie rokturiem griestos, sānos. Aicinu vējstiklam pievērst lielu uzmanību, jo tas ir galvenais informācijas avots.

Policija nesaskata problēmu

Likumsargi, apturot automašīnas uz ceļa, gan nepievērš uzmanību, vai un kas izvietots vējstikla zonā, stāsta Valsts policijas (VP) Satiksmes uzraudzības un koordinācijas biroja priekšnieka vietnieks Andris Locs - Policijas nostāja viennozīmīgi, ka ierīces, piemēram, navigatori palīdz cilvēkiem orientēties uz ceļa, reģistratori, kas ceļu satiksmes noteikumu gadījumos palīdz piefiksēt pierādījumus, nav aizliedzami, nav traucēkļi, un policija nekādā veidā nevienu nesoda un nesodīs arī nākotnē. Tās ir legālas ierīces, ko autovadītājs var uzstādīt.

Komentāri (53)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu