Lūsis komentē Covid-19: kuru vainosim pie nākamā ārkārtas stāvokļa? (22)

Toms Lūsis
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ilustratīvs foto.

Izsludinātais ārkārtas stāvoklis tuvojās beigām, jaunu saslimšanas gadījumu skaits bija ja ne gluži apturēts, tad vismaz sarucis teju vai līdz minimumam un uz brīdi jau utopiski šķita, ka, šādi turpinot, pēc kāda pusgada mūsu visu dzīves varētu atgriezties ierastajās gultnēs un pandēmija paliktu aiz muguras kā murgains sapnis. Viss, kas būtu jādara – vienkārši jāturpina ievērot elementāras aizsardzības un veselā saprāta normas. Bet.

Zināt to teicienu: “Iedod velnam mazo pirkstiņu, viņš paņems visu roku”? Aptuveni tāda bija sajūta mirkli pēc ārkārtas stāvokļa atcelšanas un ierobežojumu samazināšanas. Kamēr daži no mums to izmantoja, lai pēc trīs mēnešu pārtraukuma beidzot apciemotu vecākus vai satiktos ar tiem draugiem, kuri arī bija ļoti rūpīgi ievērojuši piesardzību, citi to uztvēra kā zaļo gaismu negantām ballēm un krogu reidiem. 

Jau pašā jūnija sākumā Rīgas centra iecienītajā Tallinas Pagalmā bija saskrējis tāds ļaužu bars, ka to nācās izgaiņāt policijai. Cilvēki joprojām uz turieni dodas ar tik nepārvaramu entuziasmu, ka vietas apsaimniekotājiem nācās algot apsardzi un uzlikt ieejas maksu. Tas mainīja vien to, ka pēc ierastajām vasaras izklaidēm izslāpušie pilsētnieki iekļūšanai pagalmā sāka stāvēt brangās rindās. Pēdējo mēnesi visi Rīgas centra populārākie bāri ir burtiski pārbāzti. Distances ievērošana? Kas tā tāda?

Kas notika brīdī, kad lidojumi uz ārvalstīm no kategorijas “aizliegts” tika pārlikti uz “iesakām izvērtēt nepieciešamību”? Kāda draudzene tviterī rakstīja: “Mans feisbuks un instagrams sastāv no cilvēkiem, kas kā aptrakušas lapsas ir metušās virsū ceļojumiem, kolīdz sāka lidot pirmā lidmašīna.” Jo kā gan iespējams nebraukt, ja biļeti uz Milānu rītdienai var nopirkt par 70 eiro, vai ne? Avioreisu cenas nokritušas tik pamatīgi, ka būtu žēl laist garām šādu lielisku izdevību!

Paralēli tam visam nedrīkst piemirst arī skaļos kliedzējus un vaimanātājus, kas uzstāja uz to, ka masku lietošanas prasība ir cilvēktiesību pārkāpums, un tās maskas jau vispār neko nepalīdzot. Arī šīs klaji debilās idejas sasniedza dzirdošas ausis un principā idiotu lomā palika vienīgi tie, kas masku lietošanas prasības sabiedriskajā transportā korekti ievēroja. Tie, kas atļāvās ar sejas masku aiziet uz veikalu, saņema reakcijas amplitūdā no neizpratnes pilna īgna skatiena, līdz pat kliedzienam: “Eu, beidz biedēt cilvēkus!” 

Un te nu mēs esam.

Praktiski atgriezušies starta pozīcijā. Tāpēc vēlos jautāt – kuru vainosim šoreiz? Iepriekš viss bija baigi vienkārši – atbrauca kaut kādi slimi ārzemnieki un aplipināja nabaga pašmāju bāleliņus. Bet kā tagad, kad tie paši bāleliņi aizskrēja uz kaimiņvalstīm, saķēra slimību un tad atveda to atpakaļ, lai aplaimotu radus un draugus? It kā būtu diezgan stulbi vainot valsti, Viņķeli vai Dumpi, jo iepriekš pūlis bija skaļā korī kliedzis, ka ierobežojumus jāsamazina vai jāatceļ. 

Vai mēs spēsim vainot “savējos”? Tos, kuri ceļoja apkārt un arī tos, kuriem obligāti vajadzēja baros iziet ielās, lai baudītu vasaras uzdzīvi vai Rīgas restorānu nedēļas gardumus. Tos, kuri nekādi nespēja ievērot distanci, kā arī tos, kuri principiāli atteicās no sejas masku lietošanas. Tos, kuru dēļ mums draud ne tikai otrais, bet, pilnīgi iespējams, arī trešais un ceturtais vilnis. Stipri vien šaubos. Gan jau visi kopā spēsim atrast kādu citu vainīgo. 

Visiem zināms, ka ķēde ir tik stipra, cik stiprs ir tās vājākais posms. Diemžēl, Latvijas iedzīvotāju vājākais posms ir egoistiski pamuļķi. Tieši tāpēc, aicinu visus turpmāk, pamanot sociālajos tīklos kāda drauga bildi, kurā viņš nupat devies atpūsties uz ārzemēm, nekautrējoties ierakstīt komentāru: “Tu esi pamuļķis.” Nevajag ignorēt tautas varoņus – apbalvosim tos ar skaistiem vārdiem, celsim saulītē un pieminēsim kā tīrradņus, kas sajāja, kā minumums, mūsu vasaru. 

P.S.

Protams, internetā par šībrīža situāciju izskan krietns daudzums īpaši alternatīvi apdāvinātu līdzcilvēku viedokļu, piemēram: “Jāuzņem apgriezieni pirms gripas sezonas, lai var šo teātri turpināt, un turpināt atņemt tiesības. Visticamāk ka sorosoīdi grib izmantot "otro vilni" lai varētu izspēlēt dažādas manipulācijas, cenšoties noturēties pie varas.” Domāju, ka šī ieraksta autors ir zemāka dzīvības forma, kas tikko ieradusies uz Zemes no planētas ZZORG1598. Kaut ko līdzīgu viņš noteikti ierakstīs arī komentārā zem šī raksta.

Komentāri (22)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu