PVO: Iespējama jaunā koronavīrusa izplatīšanās gaisā (5)

TVNET/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Pēc vairāk nekā 200 zinātnieku aicinājuma Pasaules Veselības organizācija (PVO) apstiprinājusi iespējamību, ka jaunais koronavīruss noteiktos apstākļos var izplatīties gaisā, vēsta aģentūra AP.

Šonedēļ divi zinātnieki no Austrālijas un ASV publicēja atklātu vēstuli, kurā norādīja, ka līdzšinējie pētījumi esot pierādījuši, ka koronavīrusi "izelpas, runāšanas un klepošanas laikā tiek izplatīti mikropilienu veidā; pilieni ir pietiekami nelieli, lai paliktu gaisā".

Tie paši zinātnieki un vēl apmēram 200 viņu kolēģi aicināja nacionālās un starptautiskās iestādes, tai skaitā PVO, pieņemt stingrākus aizsardzības pasākumus.

PVO līdz šim norādīja, ka galvenais koronavīrusu izplatīšanās veids ir gaisa pilienu veidā, nonākot tuvā saskarē ar inficētu cilvēku, vai arī tādās medicīniskajās procedūrās, kuru laikā rodas aerosoli.

Taču ceturtdien PVO paziņoja, ka līdz šim veikto pētījumu par Covid-19 uzliesmojumiem restorānos, koros un fitnesa klubos rezultāti liek domāt, ka vīruss spēj izplatīties gaisā.

Šādu izplatības veidu nevar izslēgt, "īpaši specifiska veida iekštelpās, piemēram, ilglaicīgi atrodoties pārpildītās un nepietiekami ventilētās telpās ar inficētām personām".

Taču PVO uzsvēra, ka šādas situācijas būtu iespējams skaidrot arī ar citiem vīrusa izplatīšanās veidiem, piemēram, vīrusa nonākšanu uz koplietošanas virsmām vai uzturēšanos ciešā saskarē ar inficētiem cilvēkiem.

PVO jaunajā paziņojumā kā nozīmīgs apstāklis tika uzsvērts arī tas, ka Covid-19 var izplatīt asimptomātiski vīrusa nēsātāji. Iepriekš organizācija to atspoguļoja kā mazāk nozīmīgu faktoru, raksturojot šādus gadījumus kā "retus". Tikmēr zinātnieki visā pasaulē asimptomātiskai vīrusa izplatībai piešķir arvien lielāku nozīmi.

"Tas, cik izplatīta ir inficēšanās no patiesi asimptomātiskiem cilvēkiem, joprojām nav zināms," norādīja PVO.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu