Taizemes kokosriekstu fermerus apsūdz pērtiķu darba izmantošanā (23)

TVNET/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: MADAREE TOHLALA/AFP

Taizemes valdība kategoriski noliegusi dzīvnieku tiesību organizācijas PETA apgalvojumus, ka valsts kokosriekstu plantācijās tiek masveidā izmantoti apmācīti pērtiķi.

Valsts lauksaimniecības ministra vietnieks Mananja Taisets pagajušajā nedēļā apgalvoja, ka Taizemes kokosriekstu audzētāji gandrīz pilnībā izmanto cilvēka darbaspēku.

"Pat visu džungļos mītošo pērtiķu nebūtu gana, lai novāktu kokosriekstu ražu," izteicās Manaja, norādot, ka valstī ar kokosriekstu audzēšanu eksportam nodarbojas vairāk nekā 200 000 fermeru.

Šie Taizemes varasiestāžu paziņojumi ir jaunākais pavērsiens skandālā, kas aizsākās jūnija vidū, kad PETA nāca klajā ar paziņojumu, ka Taizemes kokosriekstu plantācijās ražas novākšanā tiek izmantoti speciāli dresēti pērtiķi, kuri, piesieti ķēdē, kāpj palmās pēc kokosriekstiem.

Pēc šī paziņojuma vairākas Lielbritānijas pārtikas lielveikalu ķēdes pārtrauca tirgot Taizemes kokosriekstus un to produktus. Skandālā PETA pusē iesaistījās arī premjera Borisa Džonsona draudzene Kerija Saimondsa, kura aicināja arī citas lielveikalu ķēdes boikotēt Taizemes kokosriekstu produktus. Šāds solis ir sāpīgs trieciens Taizemes eksportam, jo Lielbritānija uzņem aptuveni astoņus procentus no valsts kokosriekstu piena eksporta, kas pagājušajā gadā kopumā bija 396 miljonus dolāru vērts.

PETA pagājušās nedēļas beigās paziņoja, ka Taizemes paziņojums neatbilst patiesībai.

"Taizemes kokosriekstu industrijas mēģinājumi apiet šo problēmu, saucot dažādus skaitļus, tikai rāda pasaulei, ka tā ir cenšas rīkoties tāpat kā līdz šim - turēt pērtiķus pieķēdētus," paziņoja PETA Āzijas nodaļas pārstāve Nirali Šaha.

Tikmēr pērtiķu treneris Niruns Vongvaničs no Surat Tani provinces valsts dienvidos norādījis, ka lielāko daļu eksportam paredzēto kokosriekstu novāc cilvēki ar kāršu palīdzību. Pērtiķi tiekot izmantoti vien dažās plantācijās valsts dienvidos, lai novāktu kokosriekstus no augstākajām palmām.

Vongvaničam jau 30 gadus pieder pērtiķu skola, kurā dzīvnieki tiek apmācīti kāpt palmās un nonest kokosriekstus, taču viņš apgalvo, ka tie netiek pieķēdēti pie koka. Skolā gada laikā esot iespējams apmācīt sešus septiņus pērtiķus.

"Šie PETA apgalvojumi neatbilst patiesībai. Es apmācu pērtiķus vairāk nekā 30 gadus, man ar viņiem ir izveidojusies īpaša saikne," apgalvoja Vongvaničs.

Komentāri (23)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu