Aptauja: Latvijā 75% iedzīvotāju uzskata, ka Covid-19 krīze ir saliedējusi sabiedrību (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Paula Čurkste/LETA

Latvijā 75% iedzīvotāju uzskata, ka Covid-19 radītā krīze ir saliedējusi sabiedrību, pavēstīja mobilo sakaru operatora "Bite Latvija" pārstāvji, atsaucoties uz kompānijas veiktās aptaujas datiem.

Aptaujā noskaidrots, ka teju puse respondentu krīzes laikā izjūt arī lielāku vēlmi palīdzēt citiem, veltot gan laiku, gan zināšanas, gan finanses. 

Lai gan liela daļa iedzīvotāju aptaujā piekrituši tam, ka veselības krīze ir saliedējusi cilvēkus un viņi ārkārtējās situācijas laikā labprāt atbalstīja operatīvos dienestus (mediķus, policijas darbiniekus u.c.), kā arī līdzcilvēkus, kuriem klājās grūtāk, vienlaikus 55% aptaujāto atzinuši, ka primāri viņi ir tomēr domājuši par sevi, jo situācija bija neskaidra.

"Ar šo aptauju, vēlējāmies noskaidrot, kā krīze ir ietekmējusi sabiedrības solidaritāti, palīdzot tiem, kuriem klājas visgrūtāk. Ir pilnīgi saprotams, ka daudzās Latvijas ģimenēs krīze nes savus izaicinājumus, tāpēc daļa cilvēku primāri fokusējas uz to risināšanu. Vienlaikus mūs priecē tas, ka 47% aptaujāto šajā laikā ir izjutuši lielāku vēlmi palīdzēt citiem," pauda "Bite Latvija" mārketinga vadītāja Diāna Šmite.

Kompānijā norādīja, ka visvairāk cilvēku, kuri ir izjutuši vēlmi palīdzēt citiem krīzes laikā, ir aptaujāto jaunākajā vecuma grupā, proti, no 18 līdz 29 gadiem. Katrs desmitais Latvijas iedzīvotājs aptaujā atzinis, ka ir gatavs veltīt savu laiku, finanses un zināšanas, lai palīdzētu citiem, arī tad, ja vienlaikus nāktos atteikties no "ekstrām" savā ikdienā, bet gandrīz 40% ir gatavi palīdzēt citiem, ja tas nemaina pašu komforta sajūtu un dzīves līmeni.

"Lai palīdzības sniegšana līdzcilvēkiem kļūtu par neatņemamu dzīves sastāvdaļu, par to ir jāstāsta jau bērnībā, pakāpeniski veidojot sabiedrības spēju solidarizēties jau pašās jaunākajās paaudzēs. Šobrīd redzam, ka sabiedrības informētība par labdarības organizāciju darbu šajā trauksmainajā laikā ir bijusi gana augsta, tādēļ arī salīdzinoši daudz cilvēku ir veikuši ziedojumus mūsu organizācijai," piebilda Latvijas SOS Bērnu ciematu asociācijas direktore Ilze Paleja.

Viņa norādīja, ka Covid-19 ietekmē pieauga uzņēmumu materiālie ziedojumi. 

Savukārt biedrības "Dr. Klauns" vadītāja Marianna Milovska uzsvēra, lai gan pandēmija ir krasi samazinājusi finansiālo ziedojumu apmēru, tā sniedza lielāku sabiedrības atsaucību un morālo atbalstu. "Izjūtot savu ievainojamību, iedzīvotāji sāka vairāk pievērst uzmanību arī citu cilvēku problēmām un piedāvāt ne tik daudz finansiālu kā citāda veida palīdzību, piemēram, morālo atbalstu," viņa piebilda.

Aptauja veikta 2020.gada jūlijā sadarbībā ar pētījumu aģentūru "Norstat", aptaujā piedaloties vairāk nekā 1000 respondentiem.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu