Vairāk nekā miljons eiropiešu aicina valdības atgūties "zaļi" (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Okeāns
Okeāns Foto: pixabay.com

Vairāk nekā miljons eiropiešu aicina valdības atgūties "zaļi", informēja Pasaules Dabas fonda komunikācijas vadītāja Laura Treimane.

Eiropas lielākā vides organizāciju koalīcija "Green 10" ir sagatavojusi vēstuli Eiropas Komisijai (EK), kurā stingri iesaka nesniegt plānoto atbalstu vairākām cilvēku veselību, dabu un klimatu negatīvi ietekmējošām nozarēm.

Piektdien, 17.jūlijā, Eiropadomes sanāksmē tiks apspriests 750 miljardu eiro "Nākamās paaudzes ES" atgūšanās instruments. Vides organizāciju koalīcija uzsver, ka atgūšanās līdzekļiem jābalstās visaptverošā "Vides un klimata izslēgšanas sarakstā". Saraksts sastāv no 21 nozares, tostarp fosilo kurināmo, aviācijas un bīstamo ķīmisko vielu nozares, kuras jāizslēdz no iespējas saņemt finansējumu. Uz taisnīgu un ilgtspējīgu atgūšanos aicina arī 1 300 000 eiropiešu parakstīta vēstule dalībvalstīm un EK, norāda Treimane.

"Vienošanās par izslēdzamo nozaru sarakstu ir veiksmīgas "digitālās un zaļās pārejas" priekšnoteikums. Savukārt klimatneitralitāte un aprites ekonomika ir investīciju mērķi, kas nes arī nozīmīgus sociālus ieguvumus, jo tādi projekti nodrošina dzīvojamās vides un darba apstākļu uzlabošanos plašākam cilvēku lokam, tādējādi tieši vai netieši mazina nevienlīdzību," uzsver biedrības "Zaļā brīvība" vadītājs Jānis Brizga.

Pasaules Dabas fonda direktors Jānis Rozītis piebilst, ka atveseļošanas līdzekļus nedrīkst novirzīt visām nozarēm, kas tos pieprasa, jo ne visas nozares reprezentē esošās un nākotnes sabiedrības vajadzības. Atbalsta mehānismiem jāveicina pāreja uz nenoplicinošu ekonomikas attīstības modeli - ilgtermiņa klimata pārmaiņu, bioloģiskās daudzveidības un plašākas vides aizsardzības mērķi jāprioritizē līdztekus sabiedrības veselības, drošības un citiem labklājības aspektiem.

Pasaules Dabas fonds un "Zaļā brīvība" pirms 17.jūlija Eiropadomes tikšanās, kur tiks apspriesti ekonomikas atveseļošanas un Eiropas Savienības (ES) daudzgadu budžeti, ir nosūtījusi vēstuli ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV) ar lūgumu sanāksmē nospraust apņemšanos atgūšanās plānus balstīt ilgtspējīgā ilgtermiņa attīstībā, pievienojoties dalībvalstu aicinājumam atgūties saskaņā ar Eiropas Zaļo kursu.

Kā ziņots, EK maijā nāca klajā ar divām Eiropas Zaļajā kursā ietvertajām videi, dabai un ilgtspējai nozīmīgajām stratēģijām - "Bioloģiskās daudzveidības stratēģiju 2030" un ilgtspējīgas pārtikas stratēģiju "No lauka līdz galam". Pašlaik ES dalībvalstis var iesniegt savu redzējumu un komentārus par tām, tādējādi nosakot to ieviešanas prakses un iestrādājot stratēģijās paredzētos mērķus katras valsts Kopējās lauksaimniecības politikas Stratēģiskajos plānos.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu