VAAD: Zivju bojā ejas iemesls Odzes un Neretas upē nav augu aizsardzības līdzekļi (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Beigtas zivis piesārņotos ūdeņos. Attēls ilustratīvs.
Beigtas zivis piesārņotos ūdeņos. Attēls ilustratīvs. Foto: Ieva Čīka / LETA

Augu aizsardzības līdzekļi nav iemesls zivju bojā ejai Krustpils novadā Odzes un Neretas upēs, secinājis Valsts augu aizsardzības dienests (VAAD), aģentūru LETA informēja VAAD sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Ūdre.

Lai noteiktu iespējamo piesārņojumu no augu aizsardzības līdzekļu lietošanas, VAAD šā gada 8. jūnijā pēc medijos izskanējušās informācijas par Krustpils novadā Neretas upes krastos novērotajām bojā gājušām zivīm un, ņemot vērā pausto viedokli, ka pirmsšķietami zivju bojāejas iemesls ir lauksaimniecības zemju neatbilstoša miglošana, paņēma divus ūdens paraugus no Odzes upes - augštecē pie iespējamās sākotnējās piesārņojuma vietas un lejtecē pirms ietekas Neretas upē, kā arī vienu ūdens paraugu no Neretas upes, un vienu bojā gājušas zivs paraugu.

Paraugi tika testēti Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskajā institūtā "BIOR" (BIOR), un šajos paraugos augu aizsardzības līdzekļu darbīgo vielu atliekas netika atrastas.

Ūdre stāstīja, ka VAAD apzināja tos lauksaimniekus, kuru lauksaimniecības zemes pieguļ Odzes upei no iespējamās piesārņojuma vietas līdz upes lejtecei pie Neretas upes.

Noskaidrots, ka Odzes upei norādītajā posmā tieši pieguļ četru saimniecību lauki. Saimniecībās VAAD veica augu aizsardzības līdzekļu lietošanas normatīvo aktu prasību ievērošanas pārbaudes, kuru laikā tika ņemti augu paraugi Odzes upes aizsargjoslā 10 metru joslā no upes. Paraugi tika testēti BIOR, norādīja Ūdre.

Rezultātā divos no četru veidu augu paraugiem konstatētas augu aizsardzības līdzekļu darbīgo vielu atliekas. Vainīgās personas administratīvi sodītas, par pārkāpumiem tiks informēts Lauku atbalsta dienests.

Izvērtējot ūdens paraugu un zivs parauga analīžu rezultātus, augu paraugos konstatēto augu aizsardzības līdzekļu atliekvielu koncentrācijas, paredzamās to darbīgo vielu koncentrācijas ūdenī pēc augu aizsardzības līdzekļu lietošanas un to salīdzinoši zemo toksiskumu zivīm un citiem ūdens vides organismiem, VAAD secinājis, ka augu aizsardzības līdzekļu nonākšana aizsargjoslā nav iemesls zivju bojāejai.

VAAD papildus vērš uzmanību, ka pēc Valsts vides dienesta (VVD) sniegtās informācijas bojā gājušās zivis ir konstatētas aptuveni piecu kilometru garā Odzes upes posmā, savukārt Odzes upei pieguļošās lauksaimniecības zemes, kur augos ir atrastas augu aizsardzības līdzekļu atliekvielas, atrodas upes lejteces pēdējos trīs kilometros.

Attiecībā uz VVD Neretas upes pieguļošajā teritorijā konstatētajiem izlietotajiem stabilizēta amonija nitrāta un pamatmēslojuma iepakojumiem, VAAD, balstoties uz pieejamiem ūdens analīžu rezultātiem, secinājis, ka mēslošanas līdzekļu lietošana nevar būt zivju bojāejas iemesls, norādīja Ūdre.

Jau ziņots, ka VVD atzinumā secināts, ka zivju bojāeja Krustpils novada Odzes un Neretas upēs, visdrīzāk saistīta ar vairāku nelabvēlīgu ārējās vides faktoru summāru ietekmi. 

VVD ierosinātā administratīvā pārkāpuma lietvedībā par 5. jūnijā konstatēto zivju bojāeju Neretas un Odzes upēs secināts, ka zivju bojāeja notikusi upēs nonākušā zalvjveida piesārņojuma dēļ. Atkārtota zivju bojāeja vairs netika konstatēta.

Vēl pirms tika saņemta informācija par zivju bojāeju Odzes un Neretas upēs, VVD 4. jūnijā veica plānveida pārbaudi poligonā. Tās laikā tika atklātas būtiskas neatbilstības, un ierosināta administratīvā pārkāpuma lietvedība, kā arī sniegti norādījumi pārkāpumu novēršanai. Secināts, ka šīs pārbaudes laikā konstatētās neatbilstības nav cēlonis zalvjveida piesārņojuma nokļūšanai Odzes upē.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu