Uz Marsu devusies pirmā arābu kosmosa zonde (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP / Scanpix

Pirmdien no Japānas pirmo reizi vēsturē kosmosā pacēlusies arābu raķete, lai uz Marsa nogādātu zondi “Cerība” (Al-Amal), vēstīts izdevumā “AFP”.

Raķetes pacelšanās kosmosā no Tanegašimas Kosmosa centra Japānā bija vērojama arī tiešajā ēterā.

Arābu Emirātu projekts ir daļa no “Marsa sacīkstēm”, kurās jau piedalās Ķīna un ASV, un ir ieplānots brīdī, kad Marss atrodas vistuvāk Zemei. Aplēsts, ka oktobrī Marss atradīsies 62,07 miljonu kilometru attālumā no Zemes.

Plānots, ka “Cerība” sasniegs Marsa orbītu 2021. gada februārī, iezīmējot Apvienoto Arābu Emirātu izveides 50. gadadienu

Foto: AFP / Scanpix

Atšķirībā no Ķīnas un ASV zondēm, kuras ieplānots šogad nogādāt uz Marsa, arābu zonde nenolaidīsies uz Marsa virsmas, bet visu Marsa gadu (687 dienas) atradīsies tā orbītā.

Šīs Marsa misijas galvenais mērķis ir sniegt informāciju par laikapstākļu dinamiku Marsa atmosfērā, tomēr tā arī palīdzēs sagatavot visu vajadzīgo, lai tuvākajos simts gados uz Marsa varētu izveidot cilvēku apmetnes.

Misijas projektu menedžeris Omrāns Šarafs paziņoja, ka “Cerība” sniegs īpašu ieskatu “sarkanās planētas” dzīvē.

Jāpiemin, ka kopš 20. gadsimta 60. gadiem uz Marsu ir sūtītas daudzas zondes, tomēr liela daļa no tām pat nepacēlās no zemes vai arī nespēja veiksmīgi piezemēties uz Marsa.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu