Iznīcinātas visas ar ĀCM inficētās cūkas "Kalna dzenīšos", turpinās "Korkalns" slimo cūku likvidēšana (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Cūkas. Ilustratīvs foto.
Cūkas. Ilustratīvs foto. Foto: Ryan Woo / REUTERS

Svētdien, 19.jūlijā pabeigta ar Āfrikas cūku mēri (ĀCM) inficēto cūku iznīcināšana zemnieku saimniecības "Kalna dzenīši" cūku novietnē, pastāstīja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Sabiedrisko attiecību daļas sabiedrisko attiecību speciāliste Anna Joffe.

Viņa atzīmēja, ka "Kalna dzenīšos" vīruss bija skāris divas cūku novietnes ar vairāk nekā 1700 mājas cūkām, un visu šo ar ĀCM vīrusu inficēto cūku iznīcināšana noslēgusies 19.jūlijā. Līdz ar to šajās novietnēs tiks sākti novietņu sakopšanas darbi un novietņu dezinfekcija.

Joffe piebilda, ka pirmdien sākts darbs pie uzņēmuma "Korkalns" ĀCM slimo mājas cūku iznīcināšanas. Tā kā attiecīgajā novietnē ir vairāk nekā 9800 mājas cūku, šis process varētu ilgt līdz pat divām nedēļām, lēsa PVD Sabiedrisko attiecību daļas sabiedrisko attiecību speciāliste.

Pēc Joffes teiktā, joprojām turpinās darbs pie epidemioloģiskās izmeklēšanas. Līdz ar to saslimšanas ar ĀCM cēlonis slimības skartajās novietnēs aizvien nav zināms.

LETA jau ziņoja, ka piektdien, 17.jūlijā apstiprināti ĀCM uzliesmojumi mājas cūkām Skrundas novada Rudbāržu pagasta mājas cūku novietnēs ar kopumā 11 500 mājas cūkām, tostarp ĀCM konstatēts novietnē uzņēmumā "Korkalns" un zemnieku saimniecības "Kalna dzenīši".

Uzņēmuma "Korkalns" valdes loceklis Jānis Podnieks aģentūrai LETA norādīja, - tā kā patlaban notiek izmeklēšana, viņš no jebkādiem komentāriem par notikušo atteiksies, uzsverot, ka situāciju varēs komentēt pēc epidemioloģiskās izmeklēšanas beigām.

Arī zemnieku saimniecības "Kalna dzenīši" pārstāve Linda Dreibote atteicās sniegt plašākus komentārus, kā varētu būt dzīvnieku notikusi inficēšanās.

Tāpat vēstīts, ka šogad pirmais ĀCM gadījums mājas cūkām tika konstatēts 6.jūlijā Kuldīgas novada Gudenieku pagastā, kur piemājas saimniecībā bija 31 cūka.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, un mājas cūku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu