Valsts prezidents: Ar pēdējā laika pārmaiņām Latvijas tiesu sistēmā ir sākusies jauna ēra (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Valsts prezidenta kanceleja

Ar pēdējā laika pārmaiņām Latvijas tiesu sistēmā ir aizsākusies jauna ēra, trešdien Rīgas pilī uzrunājot zvērestu nodevušos tiesnešus, sacīja Valsts prezidents Egils Levits.

Kā informēja Valsts prezidenta kancelejā, trešdien notika svinīgā ceremonija, kurā valsts pirmajai amatpersonai tiesneša zvērestu deva rajona tiesas tiesneši Sanita Babre, Edgars Biezais un Ieva Serafimova, bet tiesneša svinīgo solījumu - Dainis Slišāns.

Uzrunā prezidents uzsvēra, ka šodien Latvijas tiesu sistēma atrodas visai sabiedrībai pamanāmā pārmaiņu periodā un simboliski to iezīmē jaunais Augstākās tiesas priekšsēdētājs un jaunais ģenerālprokurors. Viņa ieskatā, ir būtiski, ka notiek tiesu sistēmas atjaunošanās un jaunie tiesneši ir šīs atjaunošanās līdzdalībnieki.

"Mēs redzam, ka personāla atjaunošana ir ne vien tiesu sistēmas vadībā, bet arī pašā tiesu sistēmā, kas ir papildināta ar sistēmiskiem uzlabojumiem. Ir paredzēta Ekonomiskās tiesas izveide, veikti arī dažādi grozījumi kriminālprocesa un citos likumos. Tas viss ir vērsts uz tiesu sistēmas darba uzlabošanu," pauda prezidents.

Levits uzsvēra, ka tiesu sistēma darbojas ilgstoši un ir jāgarantē tās stabilitāte, taču stabilitāte nenozīmē stagnāciju - tiesu sistēma visu laiku ir jāuzlabo un tas ir jādara arī visam tiesnešu korpusam.

"Tas ir, protams, arī likumdevēja uzdevums - pastāvīgi uzlabot tiesu sistēmas darbu, ko likumdevējs arī veic, pēdējā laikā pat ļoti aktīvi. Jūs atrodaties šajā evolucionārajā fāzē, kas dažos gadījumos attīstās ātrāk, un es teiktu, ka šī ir tā situācija, kur evolūcija notiek daudz ātrāk nekā parasti," norādīja prezidents.

Levits aicināja jaunos tiesnešus būt aktīviem tiesnešu pašpārvaldes darbā, lai gan tas ir papildu sabiedrisks uzdevums. Tā kā ir nodots zvērests par uzticību Latvijas valstij, uzticība prasa arī zināmu aktivitāti - pastāvīgi uzlabot Latvijas tiesu sistēmu.

Valsts pirmā amatpersona novēlēja tiesnešiem visu to labāko turpmākajā darbā un aicināja sevišķi rūpīgi pārdomāt katru no zvērestā ierakstītajiem vārdiem, jo tas nav vienkāršs zvēresta viens teikums. Katram vārdam ir dziļa jēga, un zvērestā nav nekā lieka, uzsvēra prezidents, piebilstot, ka tā zināmā mērā uzskatāma par ceļamaizi jaunajā pozīcijā tiesu sistēmā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu