Pompeo pārsteidz ar izteikumiem, ka esot "cīnījies" uz Austrumvācijas robežas

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

ASV valsts sekretārs Maiks Pompeo ceturtdien izraisīja pārsteigumu ar izteikumu, ka esot cīnījies uz Austrumvācijas robežas.

To viņš sacīja, Senāta Ārlietu komitejā atbildot uz jautājumiem par plānoto ASV karaspēka samazināšanu Vācijā.

"Es to uztveru personīgi. Es cīnījos uz Austrumvācijas robežas, kad biju jauns karavīrs un biju tur dislocēts," teica Pompeo.

Tūlīt pēc tam  sociālajos tīklos un medijos parādījās komentāri, ka uz Austrumvācijas un Rietumvācijas robežas karadarbības nebija.

Senatore no Demokrātu partijas Džīna Šahīna norādīja, ka prezidenta Donalda Trampa administrācija ar lēmumu par karaspēka samazināšanu diplomātiski atsvešina ASV vēsturisko sabiedroto Vāciju.

"Vienība, kurā jūs [dienējāt], atgriezīsies Savienotajās Valstīs," sacīja Šahīna.

ASV valsts sekretārs atbildēja: "Kad es [dienēju Vācijā], tur [izvietoto ASV] karavīru skaits bija rakstāms ar sešiem cipariem. Tagad Vācija vairs neatrodas pie frontes līnijas."

Pompeo dienēja ASV spēku kontingentā Vācijā no 1986. līdz 1991.gadam.

Jau vēstīts, ka Pentagons trešdien paziņoja, ka ASV no Vācijas izvedīs 11 900 karavīru, no kuriem aptuveni 6400 tiks pārvietoti atpakaļ uz ASV, bet 5600 tiks dislocēti citās Eiropas valstīs. Vācijā šobrīd ir teju 36 000 amerikāņu karavīru un pēc Pentagona plānu īstenošanas tur paliks aptuveni 24 000.

Tramps par ieceri samazināt Vācijā izvietoto Savienoto Valstu militāro kontingentu paziņoja jūnijā,  pārmetot Berlīnei nepietiekamu līdzekļu ieguldīšanu aizsardzībā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu