Kas notiek ar orgānu donora ķermeni? (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Sirds butaforija.
Sirds butaforija. Foto: Unsplash

Pateicoties orgānu donoriem, viena cilvēka nāve var nozīmēt dzīvi daudziem citiem. Tomēr ne visiem ir zināms, kas notiek ar orgānu donora ķermeni un orgāniem līdz un pēc tā nāves.

“Lai cilvēks varētu kļūt par orgānu donoru, tam jābūt slimnīcā, pieslēgtam pie plaušu ventilatora un guvušam kaut kāda veida neatgriezeniskus smadzeņu bojājumus,” skaidroja ASV orgānu transplantācijas eksperte Hītere Mekesa.

Pastāv divi veidi, kādā veidā augstākminētais var notikt, proti, cilvēkam iestājusies smadzeņu nāve un tas piedzīvojis sirds apstāšanos. Sirdsdarbības apstāšanās notiek, kad pacienta smadzenes ir tik ļoti bojātas, ka ir neiespējami tās ārstēt. Donora dzīvība tad tiek saglabāta tikai ar plaušu ventilatora palīdzību, tomēr ar pacienta ģimenes piekrišanu arī tas tiek atslēgts. Pacients tiek oficiāli uzskatīts par mirušu, kad tā sirdsdarbība ir apstājusies, vēstīts izdevumā "Live Science".

Lielākā daļa ziedoto orgānu tiek saņemti no smadzeņu nāves gadījumiem, kad donora smadzenes ir pārstājušas funkcionēt, rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “BMJ Open”.

Kamēr donora organisms tiek uzturēts pie dzīvības ar plaušu ventilatora palīdzību, ārstu komanda pārbauda, vai orgāni ir veseli un derīgi transplantācijai. Ja donoram ir vēzis vai tāda veida infekcijas kā “Covid-19”, tā orgāni nav izmantojami, tiesa, ne visas slimības orgānus padara nelietojamus. Piemēram, ar HIV slima donora orgānus var transplantēt citam HIV slimniekam.

Parastās asinsanalīzes var palīdzēt noskaidrot, vai tādi orgāni kā aknas un nieres ir veselas. Ārsti arī pārbauda, vai pacienta sirds nav bojāta un asinsvadi nav bloķēti. Dažreiz tiek izmantots arī rentgens, lai noskaidrotu, vai pacientam nav kādas plaušu kaites. Smadzenes nekad netiek transplantētas, tomēr citi orgāni smadzeņu nāves gadījumā var tikt ziedoti. Savukārt sirdsdarbības apstāšanās gadījumā sirds ir pārāk bojāta, lai to varētu pārstādīt.

Pēc orgānu pārbaudīšanas ārstu komanda atrod derīgu pacientu, kurš gaida rindā uz pārstādīšanu, sazinās ar to un dodas uz tikšanos. Pēc tam pie pacienta tiek pārvesti vajadzīgie orgāni un sākta transplantācija. Ir jārīkojas ļoti ātri, jo sirds un plaušas ārpus ķermeņa var saglabāties 4 līdz 6 stundas, bet nieres 48 līdz 72 stundas. Tikmēr donora ķermenis tiek sagatavots bērēm.

Orgānu pārstādīšana glābj cilvēku dzīvības, tiesa, ne pietiekami. Katru dienu ASV, gaidot transplantācijas rindā, mirst 20 cilvēku. Lai arī 90 procenti pieaugušo cilvēku valstī atbalsta orgānu ziedošanu, tikai 60% ir reģistrēti donori.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu