Vabole, kura no vardes vēdera spēj izbēgt pa “aizmugures durvīm” (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Varde. Ilustratīvs attēls
Varde. Ilustratīvs attēls Foto: Unsplash

Ūdens maitēdāju vaboļu sugas “regimbartia attenuata” pārstāvji līdz šim nebija ievērojami ar kādām īpašām spējām, tomēr tagad zinātnieki novērojuši, ka šīs vaboles var veikli tikt ārā no vardes gremošanas sistēmas.

“Šeit es aprakstu gadījumus, kad vaboles “regimbartia attenuata” spēja caur zarnu traktu izbēgt no piecu varžu sugu pārstāvjiem. Lai arī šīs vaboles vardēm bija viegls upuris, tomēr vidēji sešas stundas pēc apēšanas tās tika izvadītas joprojām dzīvas,” pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Current Biology”, rakstīja pētnieks Šindži Sugiura.

Šis patiešām varētu būt viens no pēdējā laika dīvainākajiem eksperimentiem bioloģijā, proti, laboratorijas konteinerā tika ievietotas vardes kopā ar ūdens vabolēm. Vardes tās apēda un tad sākās eksperimenta galvenā daļa – vērošana, vai un kurā brīdī pa vardes “aizmugurējām durvīm” vabole izlīdīs.

Dažām vabolēm zinātnieki kājas nozieda ar vasku, lai tās nevarētu pakustēties. Tad vaboles no vardes tika izvadītas 38 līdz 150 stundu laikā un nebija dzīvas. Tomēr, kad vabolēm spēja kustēties netika laupīta, lielākā daļa no tām pa vardes pakaļgalu dzīvas izlīda ārā jau dažu stundu laikā. Vienai veiklai vabolei šis ceļš prasīja nedaudz mazāk kā septiņas minūtes.

VIDEO: VABOLE VEIKSMĪGI TIEK ĀRĀ NO VARDES GREMOŠANAS SISTĒMAS

Pēc šī pārdzīvojuma vaboles nodzīvoja šķietami laimīgu vairākas nedēļas garu mūžu un pārāk traumētas neizskatījās.

Lielākajā daļā gadījumu, kad radījums pārdzīvo garo ceļu zarnu traktā un ārā iznāk dzīvs, tas norisinās pasīvi un ar noteikumu, ka šis radījums ir īpaši pielāgojies izdzīvot kādu laiku bez skābekļa, ekstrēma PH līmeņa vidē. Tomēr šīs ūdens vaboles negaida, kad vardes gremošanas sistēma tās izvadīs ārā no vardes organisma; gluži otrādi, tās aktīvi cenšas izbēgt no ienaidnieka gremošanas sistēmas.

Kad vabole pēc sparīga cīniņa ir sasniegusi izejas vietu, tai nākas izspēlēt vēl vienu atjautīgu triku, proti, vabole nevar izkļūt no vardes, pirms tā nav atslābinājusi zināmos muskuļus. Ņemot vērā, ka vaboles vardi vienmēr atstāja ar galvu pa priekšu, zinātnieki domā, ka vabole pirms atbrīvošanās, stimulē vardes zarnu iekšējās sieniņas.

Tagad tev noteikti šķiet, ka nu jau informācijas būs pietiekami, tomēr zinātnieki vēl nevar atbildēt uz dažiem jautājumiem. Piemēram, ko tieši vabole dara vardes gremošanas sistēmā, lai varētu veiksmīgi izbēgt. Būsim pacietīgi un gaidīsim, kad zinātnieki to noskaidros.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu