Tūkstošiem cilvēku, Coja "Peremen": Baltkrievijas opozīcijas nenotikušais mītiņš (16)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Ceturtdienas vakarā Minskā bija pieteikts Baltkrievijas prezidenta vēlēšanu opozīcijas kandidātes Svetlanas Tihanovskas atbalstītāju mītiņš. Lai gan pasākums oficiāli netika aizliegts, tam tika likti šķēršļi.

Plānotajā vietā vienlaikus notika divi citi pasākumi. Neskatoties uz to, ka Tihanovskas mītiņš nenotika, vienā no pārējiem pasākumiem izskanēja viņas atbalstītāju saukļi un grupas "Kino" dziesma "Peremen". Baltkrievu portāls "Tut.by" apkopojis neparastās dienas galvenos notikumus.

Līdz pēdējam brīdim nebija zināms, vai notiks Tihanovskas kampaņas mītiņš Minskā 6.augustā. Tajā pašā laikā Tautu draudzības parkā varasiestādes rīkoja bruņoto spēku dzelzceļu loģistikas vienībai veltītus svētkus, bet Kijevas skvērā dažu simtu metru attālumā no parka norisinājās papildizglītības iestāžu atvērto durvju dienas. 

Tihanovskas priekšvēlēšanu štābs neatteicās no ieceres tik un tā rīkot pieteikto un autorizēto mītiņu. Ceturtdienas rītā kampaņas pārstāvji mēģināja parkā uzsliet skatuvi, taču tas neizdevās, jo policija bloķēja parka ieeju. 

Svētdien gaidāmajās vēlēšanās Baltkrievijas autokrātiskajam līderim Aleksandram Lukašenko pretī stāsies opozīcijas kandidāte Tihanovskai, kurai ir neparasti liels atbalstītāju pulks. Kad pie vēlēšanām netika pielaisti galvenie kandidāti Viktors Babariko un Valērijs Cepkalo, viņu vēlēšanu štābi apvienojās ar Tihanovskas kampaņu. 

Tihanovska intervijās stāstījusi, ka viņai neesot nekādu politisko ambīciju un ka viņas mērķis ir gāzt Lukašenko, kurš kopš 1994.gada ir pie varas Baltkrievijā, lai sarīkotu brīvas un godīgas vēlēšanas.

Tuvojoties vēlēšanu datumam, vairākās Baltkrievijas pilsētās tika atcelti iepriekš saskaņoti opozīcijas mītiņi, iestādēm aizbildinoties ar "steidzamiem" remontdarbiem.

Ceturtdienas pēcpusdienā apvienotās opozīcijas līderes Svetlana Tihanovska, Babariko kampaņas vadītāja Marija Koļesņikova un Cepkalo sieva Veronika Cepkalo saprata, ka iecerēto pasākumu neizdosies īstenot. Viņas nolēma kā parastas iedzīvotājas plkst.19.00 apmeklēt izglītībai veltīto pasākumu Kijevas laukumā.

Pie trim ieejām pasākumā sāka veidoties garas rindas. Ap plkst.19.00 akordeonista Vitālija Voronko priekšnesumu negaidīti pārtrauca Viktora Coja dziesmas "Peremen" atskaņošana. To izdarīja divi Bērnu un jauniešu pils darbinieki, kuriem bija uzticēts darboties pie skaņu pults.

Vladislavs Sokolovskis un Kirils Galanovs vēlāk žurnālistiem stāstīja, ka tā rīkojušies tāpēc, ka vēloties pārmaiņas, un ka esot gatavi nākamajā dienā zaudēt darbu.

Viņi bija uzvilkuši baltās aproces, kuras Tihanovskas štābs mudina apvilkt vēlēšanās, lai novērotāji iecirkņos varētu saskaitīt, cik daudzi cilvēki patiesībā balso par opozīciju.

Brīdī, kad tika ieslēgta dziesma, Kijevas skvērā jau bija sapulcējušies vairāki tūkstoši cilvēku, kuri šo soli atbalstīja ar saucieniem "malači" un aplausiem.

Pie vīriešiem pienāca kāds pašvaldības darbinieks, kurš lika pārtraukt dziesmas atskaņošanu un izsauca policiju.

Portāls "Meduza" ziņo, ka Kirils Galanovs ticis aizturēts un piektdien, 7.augustā, viņam nozīmēta tiesas sēde. Savukārt ar Vladislavu Sokolovski nav iespējams sazināties.

Vakara gaitā Kijevas skvērā sapulcējās tik daudz cilvēku, ka viņi daļēji aizņēma arī tuvējās ielas.

Neilgi pēc plkst.20.00 Marija Koļesņikova mēģināja ieiet Kijevas skvērā, taču viņu pasākumā neielaida. Viņa skvēra ārpusē esošajiem cilvēkiem lūdza nepārkāpt likumu.

"Mēs šodien nekādus pasākumus nerīkojam. Lūdzu, uzvedieties mierīgi! Paldies, es jūs visus mīlu," sacīja Koļesņikova.

Plkst.20.30 skvēra tuvumā bija Veronika Cepkalo, kura Kahovska ielā sanākušos aicināja piedalīties 9.augusta vēlēšanās un balsot par Tihanovsku.

"Svetlana Tihanovska - tā ir mūsu biļete uz jaunu Baltkrieviju!" viņa teica.

Tihanovskas pārstāve Olga Kovaļkova stāstīja, ka skvērā mēģinājusi iekļūt arī prezidenta amata kandidāte, taču apsargi likuši viņai kāpt atpakaļ automašīnā.

Pēc plkst.20.30 cilvēki sāka pamazām izklīst. Deviņos vakarā Kijevas skvērā bija palikuši vien daži simti cilvēku.

6.augustā Tihanovskas štābs Tautu draudzības parkā bija plānojis rīkot lielu mītiņu ar koncertu. Uzstāties grasījās mūziķi VOLSKI, "J: МОРС", NIZKIZ, TOR BAND un "КРАМА".

Pasākums tika pieteikts 14.jūlijā. Neskatoties uz to, 3.augustā Minskas administrācija izziņoja, ka šajā dienā parkā notiks pasākums par godu bruņoto spēku dzelzceļu loģistikas vienībai. Atšķirībā no Krievijas, Baltkrievijai šādas dzelzceļa vienības nav, taču 6.augustā patiešām tiek atzīmēta šāda diena.

6.augusta rītā, izejot no Lietuvas vēstniecības, tika aizturēta Tihanovskas vēlēšanu štāba priekšniece Marija Moroza. Organizētās noziedzības un korupcijas apkarošanas dienesta darbinieki viņu esot aizveduši uz pārrunām, kurās brīdinājuši nerīkot "nesankcionētus pasākumus".

"Runa bija ne tikai par 6.augustu, bet par visiem pasākumiem kopumā," portālam "Tut.by" stāsta Moroza.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu