"Pagrieziena punkts Baltkrievijas vēsturē." Intervija ar Lukašenko galveno sāncensi Svetlanu Tihanovsku (46)

TVNET/Meduza
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

9.augustā Baltkrievijā notiks prezidenta vēlēšanas. Šā gada priekšvēlēšanu periodu dēvē par "netīrāko" valsts vēsturē - divi opozīcijas kandidāti atrodas aiz restēm, vēl viens izbraucis no valsts, citus vēlēšanu komisija atteicās reģistrēt. Opozīcija pulcējas ap Svetlanu Tihanovsku, kura kandidē aizturētā vīra vietā.

Tihanovska rakstiski atbildēja uz portāla "Meduza" žurnālistes Svetlanas Reiteres jautājumiem.

- Kāda tagad ir jūsu stratēģija vēlēšanās?

- Ar Viktora Babariko un Valērija Cepkalo (kuru nelikumīgi nereģistrēja vēlēšanām, savukārt Babariko iesēdināja) štābiem pieņēmām kopīgu stratēģiju. Tā ir šāda:

  1. Balsot tikai vēlēšanu dienā, nekādā gadījumā ne priekšlaikus. Labāk tad, kad jau tuvojas vēlēšanu dienas vakars. Un balsot par mani, Svetlanu Tihanovsku. Uzlikt baltu rokassprādzi no auduma, papīra vai marles, lai varam redzēt, cik mūsu ir daudz. Baltā ir godīguma un tīrības krāsa.
  2. Obligāti pieteikties novērotājos. Pašlaik novērotāju skaits [iecirknī] samazināts līdz pieciem, tātad nevienu no mums - neatkarīgajiem - pie novērošanas nepielaidīs. Bet vienalga, ejiet uz [vēlēšanu novērošanas] iniciatīvām, akreditējieties. Kad jūs nepielaiž, stāviet pie iecirkņiem, ierakstiet tiešraides. Jūs esat pilsoņu likumīgais pārstāvis, šīs valsts pilsoņi ir jūs autorizējuši novērot vēlēšanas. Un jūs nelaiž! Kāpēc tā? Tas ir ļoti nozīmīgs pārkāpums un pierādījums, ka vēlēšanas ir negodīgas un neīstas.
  3. Esiet gatavi aizstāvēt savu balsi, mūsu uzvaru. Ar visiem miermīlīgajiem un likumīgajiem paņēmieniem.

- Babriko ir arestēts, Cepkalo bija spiests pamest valsti. Vai jūs baidāties par savu un savas ģimenes drošību?

- Mans vīrs atrodas izmeklēšanas izolatorā. Un ne viņš vien. Politieslodzīto skaits aug katru dienu. Cilvēkus tvarsta uz ielām. Apstākļi līdzinās spīdzināšanai, ir milzumdaudz aizturēšanas noteikumu pārkāpumu. Lūk, tāda drošība.

Man nācās izvest bērnus no valsts. Kad telefoniski saņēmu draudus savai drošībai, sapratu, ka tā jārīkojas, ja vēlos turpināt cīņu. Tāda, lūk, drošība ģimenei 21.gadsimtā Eiropas vidū.

Man ir divi bērni. Meitai ir pieci gadi, dēlam desmit. Viņiem pateikts, ka tētis ir komandējumā.

Viņi visu laiku prašņā, kad tētis atgriezīsies, kad mēs būsim kopā. Dēls vakar internetā ieraudzīja vienu no maniem mītiņiem un atrakstīja: "Mammu, vai tev viss kārtībā? Man tevis žēl, un man par tevi bail."

- Vai varētu būt tā, ka Lukašenko padosies, ja sapratīs, ka tauta ir pret viņu?

- Kad viņš teica "ja tauta man liks aiziet, es aiziešu", tūkstošiem cilvēku sāka ierakstīt aicinājumus: "Ejiet prom! Pietiek! Mums apnicis!" Taču tagad viņš vairs nerunā par vēlēšanām, viņš saka neslēpti un vienkārši: "Es jums valsti neatdošu." Tāpēc maz ticams.

Foto: EPA/Scanpix

Pašlaik mēs braukājam pa visu valsti un tiekamies ar cilvēkiem, savukārt [Lukašenko] brauc pie militārajām vienībām. Taču arī mēs vēršamies pie karavīriem: "Mēs esam ar jums - viena tauta! Jūsu uzdevums ir aizsargāt valsti no ienaidnieka. Vai tad mēs, baltkrievu tauta, esam Baltkrievijas ienaidnieki? Mēs esam pārliecināti, ka jūs nevērsīsieties paši pret savu tautu."

- Vai Lukašenko šobrīd varētu uzskatīt par prokrievisku spēku?

- Diemžēl viņš lēmumus pieņem vienpersoniski, bez tautas līdzdalības. Viņam pats svarīgākais ir noturēties pie personīgās varas. Un šīs varas dēļ viņš pārdos visu, pat valsts neatkarību.

- Ko jūs domājat par Baltkrievijas-Krievijas attiecībām? Par apvienošanās ideju?

- Es uzskatu, ka Baltkrievijai nav vajadzīga Savienības valsts. Baltkrievijai jābūt neatkarīgai, patstāvīgai valstij. Parasti starptautiskie sakari ir vajadzīgi, bet ne papildu vienošanās. Tad nav nekādu nevajadzīgu kārdinājumu kaut kur pievienoties. Mēs jau tāpat draudzīgi dzīvojam, mums ir daudzveidīgas saites - draudzības, ģimenes. Protams, attiecībām jābūt labām, jāturpina kopt ekonomiskās attiecības. Taču jābūt vienlīdzībai, jāņem vērā abu valstu intereses.

Neatkarība - tā ir mūsu absolūtā vērtība, mēs to nepārdodam, mēs ar to netirgojamies, mēs par kaut ko tādu pat nerunājam.

Mēs esam miermīlīgi ļaudis un draudzēsimies ar visiem, taču tikai tad, ja tas būs mūsu pašu valsts interesēs. Mums jāsadarbojas uz vienlīdzīgiem noteikumiem, nevis esot uz gāzes vai kredītu "adatas".

Saprotams, ka Krievija ir mūsu kaimiņš, un tas nozīmē, ka attiecībām jābūt labām. Tāpēc mūsu interesēs ļoti lielā mērā ir tas, lai Krievija būtu demokrātiska, civilizēta valsts.

- Ko jūs domājat par Putina un Lukašenko attiecībām?

- Ja jūs jautājat par viņu personīgajām attiecībām, tad tā ir viņu pašu darīšana. Runājot par oficiālajām attiecībām, vēlreiz atkārtošu: labas kaimiņu attiecības ar Krieviju - jā, Savienības valsts - nē.

- Cik lielā mērā Baltkrievija ir atkarīga no Krievijas ekonomikas?

- Protams, Baltkrievijas ekonomika ir atkarīga no Krievijas ekonomikas. Tas ir neefektīvas valsts pārvaldes rezultāts. Mums to vajag mainīt. Protams, šādai situācijai nevajadzētu būt. Jebkāda atkarība ir slikta. Lai mazinātu atkarību, nepieciešama efektīva ekonomika. Pēdējo 20 gadu laikā sabrucis pat tas, kas agrāk darbojās. To mēs labi redzējām, kad mans vīrs Sergejs Tihanovskis braukāja pa valsti, veidojot savas "Dzīvei piemērota valsts" tiešraides.

Foto: EPA/Scanpix

Tieši tāpēc visa valsts ir sacelta kājās, mērķis mums ir viens - panākt pārmaiņas. Jaunais prezidents savāks mūsdienīgu un kompetentu speciālistu komandu, savas jomas profesionāļus, kuri varēs izveidot efektīvu ekonomiku. Mēs ne ar ko neesam sliktāki par saviem kaimiņiem. Ja poļiem tas izdevās, tad kāpēc lai mums nesanāktu? Es ticu baltkrieviem. Esmu pārliecināta, ka mums viss izdosies. Nedrīkst traucēt tiem, kuri strādā, veido uzņēmumus, piedāvā pakalpojumus.

- Kāda ir jūsu nostāja Krimas un Donbasa jautājumā?

- Es saprotu, ka Krimas jautājumā sabiedrības viedoklis ir sašķelts. Es negribētu ar neuzmanīgiem vārdiem likt kādam novērsties. Turklāt es neesmu politiķe, tāpēc par savu mērķi uzskatu visu pūļu pielikšanu tam, lai notiktu varas maiņa un varētu sarīkot godīgas vēlēšanas. Tajās arī varēs kandidēt politiķi ar sīki formulētiem uzskatiem un programmām. Tad godīgās, brīvās, absolūti caurspīdīgās vēlēšanās baltkrievi varēs izraudzīties sev jaunu valsts vadītāju.

Runājot par Donbasu - tur notiek karš, tas ir šausmīgi. Cilvēkiem nav jāmirst karā. Esmu kategoriski pret kariem.

- Kādai, jūsuprāt, jābūt krievu valodas politikai jaunajā Baltkrievijā? Vai jācīnās ar to, ka valdības līmenī notikusi valsts rusifikācija?

- Tas ir ļoti jutīgs, es pat teiktu, ka sāpīgs jautājums. Tā izlemšanu es atstātu jaunā, godīgās un taisnīgās vēlēšanās izvēlētā parlamenta ziņā. Šim parlamentam nāksies izvērtēt visus apstākļus. Pati personīgi esmu par baltkrievu valodas un kultūras atgriešanos. Mēs nedrīkstam zaudēt savu senču, savas tautas valodu. Es pati brīvi runāju krievu, baltkrievu un angļu valodā.

- Kas jādara, lai normalizētu Baltkrievijas attiecības ar Rietumiem?

- Esmu pārliecināta, ka godīgas vēlēšanas pieliktu punktu visiem jautājumiem un atvērtu durvis uz pilnvērtīgu sadarbību.

- Jūsu pirmie trīs lēmumi, ja kļūsiet par prezidenti?

  1. Politiski un ekonomiski ieslodzīto atbrīvošana. Amnestija tiem, kuri notiesāti par nevardarbīgiem noziegumiem.
  2. Nodrošināt apstākļus, lai varētu notikt godīgas vēlēšanas.
  3. Jaunas, godīgas prezidenta vēlēšanas ar visu kandidātu piedalīšanos - arī to, kuri ir ieslodzīti vai nelikumīgi netika pielaisti vēlēšanām. Tātad ar Sergeja Tihanovska, Viktora Babariko un Valērija Cepkalo dalību.

- Ko jūs domājat par saviem konkurentiem/sabiedrotajiem, kuri pašlaik nevar piedalīties vēlēšanās?

- Pats svarīgākais, ka visiem godīgiem ļaudīm Baltkrievijā tagad ir kopīgs mērķis - jaunas, godīgas vēlēšanas. Viens cilvēks nevar lemt par desmit miljoniem.

Mēs vēlamies nodrošināt apstākļus godīgu vēlēšanu sarīkošanai. Tajās jābūt iespējai piedalīties visiem gribētājiem: gan Sergejam Tihanovskim, gan Viktoram Babariko, gan Valērijam Cepkalo, gan visiem pārējiem. Tad arī varēsim pētīt un salīdzināt viņu programmas. 

Pagaidām mums jāapvienojas un kopīgi jāstrādā, lai tas būtu iespējams. Un to mēs arī darām.

- Kādi mehānismi pastāv, lai šādas vēlēšanas varētu notikt?

- Baltkrievijas Republikas konstitūcijā ir šāds variants: atkāpšanās, pilnvaras tiek nodotas premjerministram, kuram jāizziņo jaunas vēlēšanas ne vēlāk kā pēc 70 dienām.

- Kāds noskaņojums pašlaik ir spēka struktūru darbiniekiem, kurus Lukašenko varētu izmantot?

- Katrā pasākumā mēs pie viņiem vēršamies, sakot, ka esam viena tauta, ka mums ir kopīgs mērķis: bagāta un brīva Baltkrievija. Tāpēc mēs ticam, ka viņi nekādā gadījumā necīnīsies paši pret savu tautu.

- Vai šāda sabiedrības noskaņojuma apstākļos ir iespējama falsifikācija?

- Viss atkarīgs no atmosfēras, aktivitātes un cilvēku skaita, kuri protestē pret falsifikāciju. Mūsu ir daudz. Un mēs visi prasām komisijai nepieļaut pārkāpumus, nenodot tautas izvēli. Komisijas locekļi ir tādi paši cilvēki kā mēs, tie ir parasti skolotāji, ārsti, uzņēmumu darbinieki.

Pašlaik ir ļoti nozīmīgs, varētu pat teikt, ka pagrieziena punkts Baltkrievijas vēsturē, kad jāizdara svarīga izvēle starp sirdsapziņu vai 100 rubļu prēmiju.

Mums jāsaprot, ka balsu zagšana ir tāds pats noziegums kā naudas izvilkšana no kabatas. Pat vēl sliktāks - tā ir mūsu bērnu nākotnes nozagšana.

- Kā jūs uzvaras gadījumā plānojat sastādīt komandu?

- Tajā noteikti būs labākie eksperti valstī, visu manā kampaņā ietilpstošo komandu eksperti - Babariko komanda, Cepkalo komanda un visu pārējo partiju un kustību pārstāvji. Mēs jau tagad labi sadarbojamies, tāpēc nedomāju, ka ar to radīsies problēmas. 

Valdība paliks strādāt - izņemot tos cilvēkus, kuri rupji pārkāpuši likumu. Mēs esam nevis par pakļaušanos, bet gan par iniciatīvas izrādīšanu.

Komentāri (46)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu