Kā Samanta Lūtveita no vienkāršas britu jaunietes kļuva par radikālu musulmaņu teroristi (31)

Samanta Lūtveita Foto: AFP / Scanpix
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X

Kopš piebiedrošanās “al-Šabad” teroristu organizācijai Samanta Lūtveita jeb “baltā atraitne” veikusi teroraktus, kuros bojā gājuši aptuveni 400 cilvēku.

Atšķirībā no saviem vecākiem Lūtveita nepieredzēja nemieru laikus Ziemeļīrijā 20. gadsimta 70. un 80. gados. Tomēr tieši šī tradicionālā audzināšana Margaretas Tečeres Anglijas vidusslānī bija viens no iemesliem viņas kļūšanā par teroristi.

Kā vēstīts izdevumā “All That Is Interesting”, neviens no Lūtveitas bijušajiem klasesbiedriem, draugiem vai kolēģiem nespēja iedomāties, ka viņa varētu kļūt par bīstamu un vardarbīgu personu. Tomēr 2005. gada 7. jūlija terorakts Londonā pilnībā mainīja Lūtveitas dzīvi.

Teroristu uzbrukumā Londonas transporta sistēmai Lūtveitas vīrs Žermēns Lindsejs nogalināja 26 cilvēkus un pats sevi. Lūtveita tad bija stāvoklī ar savu otro bērnu un toreiz publiski nosodīja sava vīra paveikto. Tomēr līdz 2008. gadam viņas uzskati mainījās, un viņa sāka meklēt sev jaunu vīru - džihādistu.

Foto: AFP / Scanpix

Beigu beigās viņa pievienojās Islāma kaujinieku grupējumam “al-Šabad”, kas tiek turēta aizdomās par uzbrukumu Vestgeitas iepirkšanās centram un saistīts ar uzbrukumiem Johanesburgā un Kenijā. Atbildīga par vairāk nekā 400 cilvēku navi Lūtveita ir Interpola meklētāko cilvēku sarakstā, tomēr nav atrasta līdz pat šodienai.

Viņas transformācija no parasta mileniāļa par Islāma teroristi rosina daudzus jautājumus, no kuriem galvenais ir – kur atrodas “baltā atraitne”.

Samantas Lūtveitas radikalizācija

Lūtveita piedzima 1983. gada 5. decembrī Ziemeļīrijā. Viņas tēvs bija britu armijas veterāns, kurš Lūtveitas māti satika, atrodoties armijas uzdevumā Īrijā 1970. gados. Tajā laikā Īrijā norisinājās nekārtības, kas beidzās tikai 90. gados. Īrijas republikāņu armijas partizāni, cenšoties izbeigt britu kundzību pār savu nāciju, regulāri spridzināja ēkas un atšaudījās no kareivjiem vai policistiem. Lūtveitas vecāki ar mazo Samantu tur pavadīja dažus gadus, līdz pārcēlās uz Lielbritāniju.

Viņas bērnības draugi tagad nevēlas stāstīt par Lūtveitu un viņas izvēlēm, tomēr viņas pārvēršanās par islāma kaujinieci šķiet visai pašsaprotama. Pēc viņas vecāku šķiršanās 1994. gadā, viņa jutās pamesta un pazudusi un, apciemojot kādas musulmaņu draudzenes ģimeni, viņa sāka interesēties par viņu reliģiju.

“Tā nav vienkārša smadzeņu skalošana. Viņa satika draudzeni, viņai iepatikās viņas ģimene, viņa pievērsās sunnītu islāmam,” teica filmu veidotājs Ādams Višharts, kurš radīja filmu par Anglijas somāliešu terorismu.

Daži viņas draugi stāstīja, ka Lūtveita ciešājās un saliedētajās kaimiņu musulmaņu ģimenēs meklēja mierinājumu un patvērumu. Pēc konvertācijas islāmā 17 gadu vecumā viņa Londonā sāka studēt politoloģiju un reliģiju. Tajā laikā viņa satika Žermēnu Lindseju – enerģisku Jamaikā dzimušu britu, kuram bija līdzīgi uzskati kā viņai.

“Kāds, iespējams, viņu iepazīstināja ar Žermēnu Lindseju (..) viņi viens uz otru izdarīja spiedienu, līdz viņš uzspridzināja vilcienu. Šāda veida trajektorija ir viegli skaidrojama, pat banāla. Tu kādu satiec, iedvesmojies no viņa idejām un sper nākamo soli,” stāstīja Višharts.

Pirmo reizi viņi satikās pacifistiskā gājienā Londonā. Savu ideālu vienoti, kvēli ticot tam, ka jāpieņem drastiski mēri, lai kaut kas mainītos, viņi 2002. gadā apprecējās. Pēc tam trīs gadu laikā Lindsejs izstrādāja un realizēja savu teroristisko plānu.

“Baltās atraitnes” iespējamie terorakti

2005. gada 7. jūlija Londonas sprodzināšanā musulmaņu pašnāvnieku mērķis bija Londonas publiskā transporta sistēma. Sprādzienos trīs vilcienos bojā gāja 39 cilvēki, savukārt divstāvu autobusu sprādzienos pēc tam – vēl 13 cilvēki. Vairāk nekā 700 cilvēku tika ievainoti. Lindsejs bija 19 gadu vecs, kad detonēja sev piesprādzēto spridzekli.

Uzbrukums notika 8:50 no rīta vilcienā un tajā bojā gāja 27 cilvēki, to skaitā arī Lindsejs. Samanta pēc sešām dienām ziņoja policijai par to, ka viņas vīrs ir pazudis, un publicēja sekojošo paziņojumu.

“Es pilnībā nosodu un esmu šausmās par šīm zvērībām. Es esmu Žermēna Lindseja sieva un nekad nevarēju iedomāties un paredzēt, ka viņš varētu būt iesaistīts tik šausmīgās darbībās. Viņš bija mīlošs vīrs un tēvs. Es cenšos aptvert pēdējā laika notikumus. Visa mana pasaule ir sabrukusi, un domās es esmu ar šī neizprotamā posta upuriem.”

Kamēr Lūtveita atradās policijas aizsardzībā, kāds centās aizdedzināt viņas māju. Iemesls tam bija apgalvojumi, ka viņa bija saistīta ar Muhamedu Sidiku Kānu – Londonas teroraktu līderi – vēl pirms teroraktu veikšanas. Tiesa, kāda tieši bija viņas loma Londonas spridzināšanā, nav zināms.

Savu stāstu viņa atklāja laikrakstam “The Sun”, par to saņemot 30 tūkstošus mārciņu. Šajā stāstā viņa sevi bija pasniegusi kā upuri un apgalvoja, ka Lindseju savos tīklos iemānījuši ekstrēmisti. Pēc tam viss uz laiku noklusa.

Lūtveita apprecējās otro reizi ar vīrieti no Kenijas.Viņiem piedzima trešais un ceturtais bērns, bet Lūtveitas vīrs, kā tiek uzskatīts, gāja bojā, veicot teroraktu.

“Allāhs mani svētīja ar priekš manis labāko vīru. Es lūdzu vīrieti, kas tiecas uz priekšu, visu, ko var, dara Allāha vārdā un dzīvo, terorizējot neticīgos,” piezīmēs, kuras 2011. gadā konfiscēja Kenijas varas iestādes, par savu trešo vīru rakstīja Lūtveita.

Nav īsti skaidrs, kad tieši viņa atstāja Lielbritāniju. “BBC” žurnālists Pīters Teilors, kurš izveidoja dokumentālo filmu par “al-Šabad”, domā, ka viņa pazuda kaut kad pēc 2009. gada.

“Pēc tam viņa pazuda no redzesloka, bet vēlāk parādījās Kenijā,” teica Teilors.

Johanesburgas policija Lūtveitai uz pēdām nonāca pēc viņas ceturtā bērna dzimšanas, tomēr viņai kaut kādā veidā izdevās aizbēgt uz Mombasu Kenijā. Aiz sevis viņa atstāja portatīvo datoru, kurā bija Osama bin Ladenam veltītas mīlas pilnas poēmas.

Drīz pēc tam arestēta tika Lūtveitas sabiedrotais Žermēns Grānts, kas apgalvoja, ka Lūtveita ir viņu teroristu šūnas līdere.

Ziņots, ka Lūtveita bieži izmantojusi viltotus dokumentus. Viens no viņas izmantotajiem vārdiem bija Natālija Veba. Atrastajos dokumentos arī ir pierādījumi, ka viņa bija iesaistīta teroraktu Mombasas viesnīcā 2011. gada Ziemassvētkos plānošanā.

Foto: Reuters/ScanPix

Gadu pēc tam viņa tika saistīta ar rokas granātas sprādzienu, kurā bojā gāja 24 Džeriko iedzīvotāji. Savukārt 2013. gadā varas iestādēm radās aizdomas par viņas iesaisti slaktiņā Nairobi iepirkšanās centrā, kurā bojā gāja 71 nevainīgs veikala darbinieks, bet ievainoti tika vēl 200 cilvēku.

Kur atrodas Samanta Lūtveita?

2014. gadā paklīda baumas, ka Lūtveitu nogalinājis krievu snaiperis, tomēr baumas nekad netika apsiprinātas.

Pēdējo reizi Lūtveita tika saistīta ar uzbrukumu Kenijas universitātei 2015. gada aprīlī, kurā tika nogalināti 148 cilvēki. Vietējās autoritātes izssludināja Lūtveitu meklēšanā, tomēr viņa netika atrasta.

Par spīti Interpola centieniem Lūtveitu atrast un ziņām, ka viņa aktīvi piedalās sieviešu pašnāvnieču treniņos, daži joprojām ir skeptiski. Piemēram, ASV militārās akadēmijas locekle Nellija Lahoda domā, ka Lūtveitai nemaz netika ļauts piedalīties teroraktu organizēšanā.

“Jautājums ir par to, vai viņa vispār bija tik ietekmīga, kā daudzi saka. Lai arī ideoloģija ir skaidra, tomēr teroristi parasti neļauj sievietēm piedalīties reālās kaujās,” stāstīja Lahoda.

Lai nu kā, Lūtveitas atrašanās vieta joprojām nav zināma. Ļoti iespējams, ka “baltā atraitne” joprojām dzīvo un darbojas Kenijā.

Komentāri (31)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu