Pētījums: asimptomātiskie Covid-19 slimnieki pārnēsā tādu pašu vīrusa daudzumu kā simptomātiskie (5)

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Dienvidkorejā veikts pētījums liecina, ka asimptomātiskie jaunā koronavīrusa slimnieki pārnēsā tikpat lielu vīrusa daudzumu kā tie inficētie, kuriem izpaužas simptomi. Taču viennozīmīgus secinājumus par vīrusa pārnēsāšanu vēl pāragri izdarīt, norāda raidorganizācija BBC.

Dienvidkoreja jau marta sākumā spēja identificēt un izolēt asimptomātiskos gadījumos, jo valstī tika veikta plaša testēšana. Parādās arvien vairāk pierādījumu, ka asimptomātiskie slimnieki sastāda vērā ņemamu daļu no visiem inficēšanās gadījumiem. Taču zinātniekiem vēl nav pilnīgas skaidrības par to, cik aktīvi vīrusu izplata asimptomātiskie inficētie.

Dienvidkorejā speciālos centros izolējās cilvēki, kuriem Covid-19 tests bija pozitīvs. Viņi tika izrakstīti tikai tad, kad tests beidzot uzrādīja negatīvu rezultātu.

Pētījums balstīts uz 1886 inficētajiem. Saskaņā ar to, pacientiem, kuriem testa brīdī nebija simptomu (no kuriem daļai simptomi tā arī neparādījās), tika rīklē un degunā tika atrasts tikpat liels vīrusa materiāla daudzums kā tiem, kuriem izpaudās simptomi.

Asimptomātiskie pacienti vīrusu pārnēsā ievērojamu laika posmu, lai gan viņu organisms no tā atbrīvojās nedaudz ātrāk nekā simptomātiskajos gadījumos. Asimptomātiskajiem pacientiem no diagnozes līdz negatīvam testam vidēji pagāja 17 dienas, kamēr pacientiem ar simptomiem - vidēji 19,5 dienas.

Tā kā pētījums tika izdarīts izolācijas centrā, tajā netika iekļauti pacienti ar smagu slimības gaitu, kā arī kopumā pētījumā apskatītie pacienti bija salīdzinoši jauni un veseli.

Pētījuma autori atzina, ka viņu paveiktais darbs neļauj izdarīt secinājumus par to, cik lielu lomu slimības izplatībā spēlē asimptomātiskie slimnieki. Teorētiski - vienāds vīrusa materiāla daudzums rīklē un degunā nozīmē līdzvērtīgas iespējas inficēt citus. Taču realitātē cilvēki bez Covid-19 simptomiem mazāk klepo, tātad vīruss retāk nonāk apkārtējā vidē.

Lai arī asimptomātiskie vīrusa pārnēsātāji rada apdraudējumu, tomēr domājams, ka lielāks risks ir inficēties no slimniekiem ar simptomiem, "kuri klepo un izplata pilienus ar vīrusu", uzskata pētnieki.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu