Baltkrievijā sākusies kodoldegvielas ielādēšana Astravjecas atomelektrostacijā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Baltkrievijā piektdien sākusies kodoldegvielas ielādēšana Astravjecas atomelektrostacijas (AES) pirmajā reaktorā, paziņojis AES būvnieks - Krievijas valsts korporācija "Rosatom".

Kodoldegvielas ielādēšanu paredzēts pabeigt līdz augusta beigām, sacīts "Rosatom" paziņojumā.

Pēc tam reaktors darbosies ar 1% jaudas, lai pārbaudītu tā darbību. Kad būs gūts apstiprinājums tam, ka reaktors darbojas atbilstoši projektā paredzētajiem parametriem un drošības noteikumiem, tas  tiks iekļauts Baltkrievijas energosistēmā, norāda "Rosatom". 

Jau ziņots, ka Lietuvas Valsts atomenerģētikas drošības inspekcija (VATESI) ceturtdien saņēma paziņojumu no Starptautiskās atomenerģijas aģentūras (IAEA), ka uz Astravjecas AES uzsākta neizmantotas kodoldegvielas kasešu vešana, kuras plānots sākt ielādēt reaktorā. Par to VATESI informējusi arī Baltkrievijas Ārkārtējo situāciju ministrija.

Kā skaidro inspekcija, kodoldegvielas kasešu ielādēšana ir svarīgs AES pirmā reaktora iedarbināšanas posms, kuram sekos turpmākie soļi - reaktora fiziskā iedarbināšana, tad enerģētiskā pieslēgšana un visbeidzot arī komerciālā izmantošana.

VATESI uzsver, ka joprojām nav atbildēti Lietuvas uzdotie jautājumi par kodoldrošību un vides aizsardzību, nav ievēroti arī ieteikumi, ko Baltkrievijai devušas IAEA misijas un starptautiskie eksperti, balstoties uz stresa testu rezultātiem, īpaši attiecībā uz ekstremālu seismisko notikumu iespējamību, avāriju profilaksi un kontroli.

Kā Lietuvas sabiedriskajam radio ceturtdien sacījis prezidenta Gitana Nausēdas padomnieks nacionālās drošības jautājumos Darjus Kuliešus, Astravjecas AES varētu sākt reāli darboties ne agrāk kā šā gada nogalē vai pat nākamā gada sākumā.

Baltkrievija savas AES būvei izraudzījusies vietu aptuveni 30 kilometrus no Lietuvas robežas un 50 kilometrus no Viļņas - Grodņas apgabala Astravjecas rajonā. Turklāt dzesēšanas vajadzībām plānots izmantot ūdeni no Neres upes, kas tālāk tek cauri Lietuvas galvaspilsētai.

Minska apgalvo, ka spēkstacija atbildīs visaugstākajiem drošības standartiem, taču Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko iepriekš īpaši uzsvēris, ka Astravjecas AES jāuzceļ pēc iespējas lētāk. Lietuvas vērtējumā spēkstacijas būvniecībā notikusi negodīga un plaša izdevumu samazināšana uz drošības rēķina.

Plānots, ka Astravjecas AES būs divi reaktori, katrs ar 1200 megavatu jaudu. Otro reaktoru plānots iedarbināt aptuveni gadu pēc pirmā.

Astravjecas AES būvē Krievijas valsts korporācija "Rosatom".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu