ANO gādā palīdzību Beirūtai

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X

ANO piektdien pavēstīja, ka tā pēc Beirūtas ostā šonedēļ notikušā postošā sprādziena, kurā dzīvību zaudēja vairāk nekā 150 cilvēki, izvērsusi aktīvus centienus, lai Libānas galvaspilsētai sarūpētu pārtiku un cita veida palīdzību, arī medicīnisko aprīkojumu.

ANO Pasaules Pārtikas programma (PPP) brīdināja, ka ekonomisko grūtību māktā Libāna importē 85% pārtikas, un ka piegāžu plūsma smagi cietusi.

Pasaules Veselības organizācija (PVO) savukārt norādīja, ka tā sprādzienā zaudējusi vairākus konteinerus ar medicīnas materiāliem, bet personīgās aizsardzības līdzekļi iznīcināti pilnībā.

"PPP ir bažas, ka sprādziena un ostai nodarīto postījumu dēļ drūmā pārtikas drošības situācija pasliktināsies vēl vairāk," sacīja organizācijas preses sekretāre Elizabete Bairsa.

Smago postījumu dēļ, kas nodarīti Libānas lielākajai ostai,

"valsts pārtikas piegāžu plūsma var tikt ierobežota, un pārtikas cenas var pieaugt līdz tādam līmenim, kas daudziem ir neaizsniedzams," viņa piebilda.

PPP piešķirs cietušajām ģimenēm 5000 pārtikas paku - katrā no tām ir pietiekami daudz pārtikas, lai piecu cilvēku ģimene varētu izdzīvot mēnesi.

Organizācija arī plāno importēt kviešu miltus un graudus ceptuvēm un dzirnavām, šādā ceļā palīdzot izvairīties no pārtikas trūkuma.

PVO norādīja, ka slimnīcas ir pārslogotas ar ievainotiem pacientiem, bet trīs slimnīcas vairs nevar darboties,

līdz ar to vairs nav pieejami 400 gultu. Cietušas vēl divas citas slimnīcas, un tas nozīmē, ka vēl 100 gultas nav pieejamas.

PVO aicināja piešķirt vēl 15 miljonus dolāru (12,7 miljonus eiro), lai segtu ārkārtas traumu un veselības vajadzību izdevumus.

Iznīcināti vairāki simti tūkstoši personīgās aizsardzības līdzekļu, kas bija paredzēti Libānas Covid-19 krīzes programmai.

Kā norādīja UNICEF, kas koordinē palīdzību bērniem, provizoriskie dati liecina, ka

100 000 bērnu mājas iznīcinātas vai arī tām nodarīti postījumi,

bet šie bērni tagad pārvietoti uz citām dzīves vietām.

"Mums ir sākotnējie ziņojumi, ka postījumi nodarīti vairāk nekā 120 valsts un privātajām skolām", kurās mācās aptuveni 55 000 bērnu, sacīja UNICEF preses sekretāre Mariksija Merkado.

Organizācija nākusi klajā ar aicinājumu sākotnēji savākt 8,25 miljonus dolāru (6,97 miljonus eiro).

"Šīs vajadzības ir steidzamas un milzīgas," sacīja Merkado.

Saskaņā ar provizoriskajiem datiem, otrdienas sprādzienā, ko, pēc visa spriežot, izraisīja ostas noliktavā neadekvāti glabāts amonija nitrāts, gājuši bojā vairāk nekā 150 cilvēki, aptuveni 5000 ievainoti un bez pajumtes palikuši vairāk nekā 250 000 cilvēku.

Libānas Sarkanais Krusts uzskata, ka vēl aptuveni 100 cilvēki ir pazuduši. Vairums no pazudušajiem strādāja Beirūtas ostā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu