Tihanovska neuzticas publiskotajiem oficiālajiem vēlēšanu rezultātiem (7)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Sergei Grits

Opozīcijas kandidāte svētdien notikušajās Baltkrievijas prezidenta vēlēšanās Svetlana Tihanovska paziņojusi, ka neuzticas varas iestāžu publiskotajiem rezultātiem, atbilstoši kuriem vēlēšanās uzvarējis autoritārais prezidents Aleksandrs Lukašenko, un uzsvērusi, ka "vairākums ir ar mums".

"Es ticu savām acīm un redzu, ka vairākums ir ar mums," preses konferencē Minskā sacīja Tihanovska.

Baltkrievijā svētdienas vakarā pēc iecirkņu slēgšanas tika paziņoti oficiālās nobalsojušo aptaujas rezultāti, saskaņā ar kuriem Lukašenko svētdien notikušajās vēlēšanās saņēmis 79,7% balsu, bet Tihanovska - 6,8%. Savukārt opozīcijas vietnes publiskojušas nobalsojušo aptaujas rezultātus, kas rāda gluži pretēju ainu - Tihanovskai ir 65-70% balsu, bet Lukašenko - 65-71% balsu. Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētāja Lidija Jermošina paziņojusi, ka tā dēvētajos slēgtajos iecirkņos, tostarp bruņotajos spēkos, Lukašenko saņēmis 81% balsu, bet Tihanovska - 8% balsu. Bruņotajos spēkos atbalsts Lukašenko sasniedzis 94%. Tomēr slēgtie iecirkņi ir tikai neliela daļa no visiem iecirkņiem, bet provizoriskos rezultātus CVK sola paziņot vēlāk.

Tihanovska preses konferencē uzsvēra, ka viņas mītiņos piedalījušies desmitiem tūkstoši cilvēku, tāpēc "mēs jau esam uzvarējuši, esam pārvarējuši savas bailes, apātiju un vienaldzību".

Plašsaziņas līdzekļi vēsta, ka Minskā svētdienas vakarā notikušas protestētāju sadursmes ar omoniešiem, tūkstošiem opozīcijas atbalstītāju pulcējušies Baranovičos, protesti notiek arī citās pilsētās.

Jau ziņots, ka Baltkrievijā svētdien notika prezidenta vēlēšanas, kurā ilggadējā autoritārā prezidenta Aleksandra Lukašenko galvenā sāncense bija opozicionāre Svetlana Tihanovska. Tomēr gaidāms, ka varasiestādes viltos vēlēšanu rezultātus, lai panāktu Lukašenko palikšanu pie varas.

Tihanovska solījusi, ka gadījumā, ja viņa uzvarētu vēlēšanās, tiks sarīkotas jaunas prezidenta vēlēšanas, kurās brīvi varēs kandidēt visi opozīcijas pārstāvji, arī tie, kuri pašlaik ir aiz restēm.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu