Ārlietu komisijas vadītājs: Baltkrievijas vēlēšanas un protestu vardarbīga apspiešana kliedē jebkādas ilūzijas par demokrātisku procesu (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols
Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols Foto: Ieva Makare/LETA

Baltkrievijas vēlēšanu process un rezultāti, novērotā militārā klātbūtne, aresti, opozīcijas un vardarbīga miermīlīgu protestu apspiešana kliedē jebkādas ilūzijas par demokrātiskām vēlēšanām Baltkrievijā, šodien pēc komisijas sēdes norādīja Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols (VL-TB/LNNK).

Kā informēja Saeimas Preses dienestā, šodien Ārlietu komisijas deputāti pulcējās uz sēdi, lai spriestu par situāciju Baltkrievijā pēc notikušajām prezidenta vēlēšanām.

"Demokrātija un cilvēktiesības ir fundamentāls priekšnoteikums Latvijas un Baltkrievijas attiecību stiprināšanai, un mēs nedrīkstam iedomātas stabilitātes vārdā atteikties no šiem principiem. Mums jāizmanto visi pieejamie diplomātiskie un politiskā spiediena instrumenti, lai pārliecinātu Baltkrievijas valdību un tiesībsargājošās iestādes respektēt Baltkrievijas iedzīvotāju pilsoniskās brīvības un tiesības," uzsvēra Kols.

Atsaucoties uz Ārlietu ministrijas (ĀM) šodien izplatīto paziņojumu, Kols akcentēja, ka, vienīgi ievērojot demokrātiskās pamattiesības un brīvības, iespējama Eiropas Savienības un Baltkrievijas attiecību pozitīva attīstība. Latvija kā Baltkrievijas kaimiņvalsts ir ieinteresēta šādā attīstībā, norāda politiķis.

ĀM pārstāvji šodien komisijas sēdē deputātiem uzsvēra, ka 9.augusta Baltkrievijas prezidenta vēlēšanas nav notikušas atbilstoši Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas standartiem. ĀM aicina Baltkrievijas valdību un tiesībsargājošās iestādes respektēt iedzīvotāju pilsoniskās brīvības un tiesības brīvi paust politisko viedokli. Spēka pielietošana pret miermīlīgiem protestētājiem nav pieņemama, norādīja ministrijā.

ĀM aicina nekavējoties atbrīvot apcietinātos protesta akciju dalībniekus, teikts ministrijas paziņojumā.

Kā ziņots, Baltkrievijas policija, liekot lietā trokšņa granātas un ūdens lielgabalus, izklīdināja protestus, kas valsts lielākajās pilsētās svētdienas vakarā sākās pēc prezidenta vēlēšanām, kuru rezultāti, kā apgalvo opozīcija, ir viltoti.

Minskā aizturēti vairāk nekā 50 cilvēku, bet visā valstī - vairāk nekā 120, liecina cilvēktiesību aktīvistu organizācijas "Vjasna" aplēses. Baltkrievijas Iekšlietu ministrijas preses dienestā norāda, ka aizturēti aptuveni 3000 cilvēku.

Kā redzams raidsabiedrības publicētajos kadros, vairāku gados jaunu protestētāju sejas klātas asinīm. Policija pret pamatā gados jaunajiem protestētājiem pielietoja pārmērīgu spēku, sacīja cilvēktiesību aktīvistu organizācijas "Vjasna" vadītājs Aless Bjaļackis.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu