Tramps grib Lielajā kanjonā izveidot urāna raktuves (6)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lielais kanjons
Lielais kanjons Foto: Reuters/ScanPix

Šis projekts būtu daļa no Trampa izziņotajiem plāniem par apgādāšanos ar urānu, ko varētu lietot kodolenerģijas ieguvē vai kodolieročos.

Kā rakstīts zinātnes un tehnoloģiju izdevumā “Popular Mechanics”, urāns tiek uzskatīts par “stratēģisku materiālu”, un, lai arī šis elements nav retākā dabā sastopamā lieta, tā lielās ieguves vietas lielākoties atrodas ārpus ASV, lielākoties Kanādā un Ķīnā.

Par urānu viss ir skaidrs, tomēr Tramps vēlas atkal atvērt visas eksistējošās izrakumu vietas visā valstī, ne tikai Lielajā kanjonā, kurā atrodas dažas urāna ieguves vietas. Ir zināms, ka no Lielā kanjona ir aizliegts pat ņemt akmeņus uz mājām, tāpēc Trampa plāni šķiet absurdi.

Nevajadzētu pārāk ilgu laiku, lai miljoniem ikgadējo Jeloustonas nacionālā parka apmeklētāju, katrs par suvenīru paņemot kādu akmeni, kanjona publiskās vietas iznīcinātu. Aizliegts ir arī veikt izrakumus kanjona aizsargātajā daļā, tomēr jautājums, vai to atļaut, nav aktualizējis tikai Tramps.

Pat ja nākotnē tiks atļauts tur vai citās valstij un tautai piederošajās vietās veikt izrakumus, eksistē noteikumi, kas pārklājas, un tie tad būtu jāatceļ. Turklāt Amerikas rietumos pastāv arī humanitāras bažas par indiāņu populācijām, kā arī vēstures artefaktu saglabāšanu.

Aktīvisti šajā reģionā saka, ka iepriekšējie urāna izrakumi indiāņu zemēs negatīvi ietekmēja apkārtējo cilvēku veselību un tāpēc šajā reģionā ir ārkārtīgi augsts ar “Covid-19” saslimušo skaits.

Kodolizpēte ir aktīvāka kā jebkad gan privātajā, gan valsts sektorā. Urāna ieguves atbalstītāji saka to pašu, ko naftas ieguves Amerikas Arktikā atbalstītāji, proti, ka enerģijas neatkarība ir tā vērta. Tiesa, pašreizējais ekonomiskais stāvoklis licis sašķobīties pat esošajām urāna raktuvēm.

Pat ja urāna ieguve ir stratēģiski gudra lieta, vai tiešām šis laiks ir īstais, lai tērētu naudu tādām lietām? Amerikai pandēmijas laikā iet graujoši slikti, tāpēc nav saprotams, kāpēc vajadzētu jau eksistējošam kaitējumam sabiedrībai pievienot vēl vienu potenciāli bīstamu faktoru.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu