Bagātniekiem paredzētie augi: ķīniešu naudas koks (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ikea/Publicitātes foto

Ķīniešu naudas koks vai kāds cits naudas augs mūsdienās ir aktuāla sālsmaizes dāvana - tiek uzskatīts, ka šis neparastais telpaugs ievilina fortūnu mājoklī un piesaista mājiniekiem veiksmi tieši finansiālajā jomā. Taču kādēļ augam tika piedēvētas šādas īpašības?

Ķīniešu naudas koks (Aspidistra elatior) ir viens no visvieglāk kopjamajiem telpaugiem - tas neprasa pārlieku lielu uzmanību, turklāt ir piemērots tiem, kas allaž nejauši augus nobendē ar pārlaistīšanu. Latvijas tirdzniecības vietās ķīniešu naudas koku negadās bieži atrast, bet Rietumeiropā šis telpaugs ir ārkārtīgi populāra sālsmaizes vai jauna uzņēmuma atklāšanas dāvana. Tur šo augu uzskata par naudas pievilinātāju, bet, ja to ir uzdāvinājuši draugi, ķīniešu naudas koku var interpretēt kā draudzīgu attiecību simbolu, vēsta portāls "HowStuffWorks". Dabā ķīniešu naudas koks var izaugt līdz pat 15 metriem, bet iekštelpās tas nepārsniegs pusotru metru.

 Iemesls, kādēļ ķīniešu naudas koku uzskata par naudas pievilinātāju, ir meklējams Lielbritānijā, Viktorijas laikmetā. Šis bija Eiropas industrializācijas zenīts, bet vienlaikus daudzi cilvēki lielajās pilsētās dzīvoja visai skaudros apstākļos. Viktorijas laikmetā interjeram nozīme bija tikai bagātu ļaužu mājokļos, bet eksotiski telpaugi, piemēram, palmas, gumijkoki, kaktusi bija statusa simboli. Tomēr ne visi šie eksotiskie augi spēja izturēt tā laika iekštelpu klimatu - tolaik mājokļus kurināja ar oglēm un aprīkoja ar gāzes lampām, kas radīja augiem netīkamus dūmus, kā rezultātā tie ziemas laikā ātri vien aizgāja bojā. 

Tikai ķīniešu naudas koks spēja paciest viktoriāņu laika mājokļu apstākļus un zaļot visos gadalaikos. Lielbritānijā ķīniešu naudas koku iesauca par "čuguna koku", un tas 19. gadsimtā bija bagātāko ļaužu lielākā kaprīze - šī auga esamība mājoklī liecināja par ģimenes turību.   

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu