NASA pārtrauks rasismu kosmosā (19)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Kosmonauts
Kosmonauts Foto: Unsplash

NASA paziņojusi, ka pārtrauks astronomiskiem objektiem piešķirt par rasistiskiem uzskatītus nosaukumus. 

NASA ar savām neskaitāmajām observatorijām ir savākusi dažādus elpu aizraujošus tuvāku un tālāku kosmosa objektu attēlus. Visiem objektiem tiek dots nosaukums, kas parasti sastāv no akronīma un cipariem. Tomēr kosmosa aģentūra dažiem objektiem dod arī mazāk tehniskus nosaukumus, lai padarītu tos “draudzīgākus sabiedrībai”. 

Piemēram, gadiem ilgi daudzi cilvēki kritizēja vārda eskimoss lietošanu, jo tam ir rasistiskas saknes. Par nelaimi, šādu vārdu NASA bija devusi planētu miglājam “NGC 2392”. 

“”Eskimoss” tiek plaši uzskatīts par koloniālo terminu rasistu vēsturē, kas tika piešķirts arktisko reģionu pamatiedzīvotājiem. Lielākajā daļā NASA dokumentu tas vairs neparādās,” paziņoja NASA. 

Papildus tam kosmosa aģentūra piebilda, ka NASA vairs nelietos tādus nosaukumus kā Siāmas dvīņu galaktika, lai apzīmētu spirālveida galaktiku pāri Jaunavas galaktiku kopā. Turpmāk gadījumos, kad nosaukums ir aizskarošs, NASA izmantos tikai oficiālus Starptautiskās Astronomijas savienības izstrādātus apzīmējumus. 

“Es atbalstu notiekošo nosaukumu izvērtēšanu. Mūsu mērķis ir, lai visi nosaukumi sakristu ar mūsu pašu vērtībām,” paziņojumā teica NASA zinātnieks Tomass Curbuhens. 

Lai arī pagaidām nav skaidrs, kādi būs NASA nākamie soļi, lai novērstu kaitējošu vārdu izmantošanu, paziņojumā teikts, ka viņi pārskata neoficiālas terminoloģijas lietošanu savos procesos, kas ir daļa no viņu snieguma dažādības, taisnīguma un iekļaušanās veicināšanā. 

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu